Jablonec nad Nisou koupí akcie místní teplárny. Teplo ale zatím nezlevní

11. září 2012

Město Jablonec nad Nisou koupí akcie jablonecké teplárny. Jablonečané si ale zatím neoddychnou, odkup akcií v nejbližší době vliv na současné ceny tepla mít nebude.

Jablonecká teplárenská zásobuje teplem bezmála deset tisíc domácností. Teplo v Jablonci patří k nejdražším v zemi. Podle primátora Petra Beitla je důvodem nákupu akcií od společnosti MVV Energie CZ i to, že se s firmou nedokážou dohodnout na dalším fungování společnosti a na investicích.

Navzdory menšinovému podílu si město chce v jablonecké teplárenské ponechat rozhodující vliv. A to zejména při rozhodování o ceně tepla, i když k lepšímu se zatím pro odběratele měnit nebude, řekl Petr Beitl: „V této rozjitřené situaci to nechci slibovat, protože je to odvislé také od ceny plynu. Ale je jasné, že pokud společnost generovala nějaký zisk a z vůle zastupitelstva jsem jasně cítil, že jim o ten zisk nejde, tak jsme schopni minimálně tuhle částku snížit.“

Jablonec akcie odkoupí za přibližně dvě stě třicet tři milionů korun. Energetická společnost chtěla původně ještě zhruba o třicet pět milionů korun víc, nakonec se ale s městem dohodla na kompromisu. Cenu musí Jablonec zaplatit do 30. listopadu. Město proto bude muset využít všech svých rezerv a ještě si sto milionů půjčit.

autor: Eva Malá
Spustit audio