Dárce krve zvala k odběrům Mirka Knapková, přišly jich desítky

12. září 2012

AKTUALIZOVÁNO - Koncert, který lákal k odběrům budoucí i stávající dárce, se konal v úterý 11. září na Moravském náměstí v Brně.

Jako první na náměstí zahrál písničkář Monty, poté se představila mladá pražská skupina Bek Ofis a odpolední program vyvrcholil vystoupením Luboše Pospíšila a 5P.

Patronkou a tváří akce, která si klade za cíl podpořit odběry krve, jejíž zásoby u některých skupin často nedostačují, je skifařka a olympijská vítězka z Londýna Miroslava Knapková.

K naší velké radosti si udělala ve svém nabitém programu čas a v úterý na koncert osobně přišla. „Chtěla jsem jít ve středu také darovat krev,“ prozradila slavná brněnská rodačka, „moc mě to mrzí, ale musím brzo ráno odjet do Ostravy.“

Odběry krve v Brně i ve Zlíně se těšily velkému zájmu

Středeční akce Daruj krev s Českým rozhlasem Brno nakonec dopadla skvěle. Hematologicko - transfuzní oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně nakonec hlásilo dokonce jedno z nejvyšších čísel v historii. Do stanice našlo cestu 68 dárců, bylo mezi nimi i 15 prvodárců.

Na transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Brno přišlo celkem 75 dárců, z toho 4 prvodárci. Proběhlo 53 odběrů u mužů a 11 u žen. V jedenácti případech byly zjištěny problémy, které odebrání krve pro dnešek znemožnily.

autoři: hon , Alena Podlucká , Zuzana Plíšková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.