Z opačného břehu: Tatíček Kubitschek

13. září 2012
Sedmý světadíl

Někdejší brazilský prezident s českými kořeny Juscelino Kubitschek se u Brazilců těší takové oblibě, že o něm dokonce vznikla i krátká telenovela.

Jaká tato životopisná telenovela je? Nad tím se v novém seriálu Zápisky z opačného břehu, který vysíláme v magazínu Sedmý světadíl, zamýšlí hispanistka a spisovatelka Markéta Pilátová. V následujících týdnech se s ní budeme pravidelně vydávat do Argentiny a Brazílie a poznávat tamní zvláštnosti i stopy, které tam po sobě zanechali čeští krajané. První díl nazvaný Tatíček Kubitschek si můžete poslechnout zde:

Prezident, kterému vše vyšlo

Juscelino Kubitschek de Oliveira vládl Brazílii v letech 1956 až 1961 a doba jeho vlády je dodnes synonymem rozvoje.

Portrét Juscelina Kubitscheka

Nejčastěji si jeho jméno spojujeme asi s výstavbou nového hlavního města Brasilie, která v dubnu 1960 nahradila Rio de Janeiro. Stavba nové metropole ale byla jen jakousi třešničkou na dortu Kubitschekových modernizačních plánů, Plano de Metas, které pod heslem „padesát let za pět” spustil ihned po tom, co se prezidentské funkce ujal.

Ze jeho vlády brazilská ekonomika prosperovala, do země mířily zahraniční investice a rozvíjela se i kultura. Oblíbenému prezidentovi se podařilo to, co málokomu – splnil skoro všechno, co slíbil. I přesto má Juscelino Kubitschek a jeho politika celou řadu kritiků, kteří jej viní z příliš bezohledného sledování svých cílů. Po prosperující době jeho vlády totiž přišlo období krize a Kubitschekovi následovnící se museli vyrovnat i s dědictvím v podobě vysoké inflace či zahraničních dluhů.

autor: Lucie Christovová
Spustit audio