Poslední velká mlékárna v Libereckém kraji jde do dražby

12. září 2012

Velkovýroba mléka, sýrů jogurtů, kysaných nápojů v Libereckém kraji skončila. Poslední mlékárna v Příšovicích, která ještě donedávna vyráběla například i oblíbený sychrovský archivní sýr, jde do dražby.

Regionální mléčné pochutiny vyrábí už jen hrstka malých farmářů. V celém Libereckém kraji funguje zhruba 15 farem, které se zaměřují na výrobu mléka, sýrů, jogurtů nebo kysaných výrobků. Některým se daří hůř, některým lépe. Mezi ty šťastnější patří i mlékárna ve Zlaté Olešnici na Jablonecku Jiřího Vrkoslava: "Já si myslím, že se nedaří zle, mohlo by to být lepší, ale zaplať pánbůh za to, že to jde takhle. Dneska zpracováváme zhruba kolem osmi set litrů mléka a všechno se za den zdělá."

Pomalu končí i éra v zahraničí velmi oblíbených mlékomatů. Nějak zvlášť se neujali, říká majitel jediného mlékomatu v Liberci Robert Erlebach z České strany selského rozumu. Zatím ale mlékomat bude i nadále provozovat, i když se prodává kolem 70 litrů denně je s tím mnoho práce: "Může tam být maximálně jen těch 24 hodin, musí tam být zajištěná veterinární péče, ale je to určitě řešitelný." Někteří lidé ale na čerstvé mléko z mlékomatu nedají dopustit, jiní o něm neví nebo jim připadá nedostupný.

Ta tam je doba, posteskl si bývalý vedoucí mlékárny v Příšovicích Otto Fišer, kdy mlékárny v Libereckém kraji musely odmítat mléko, protože měly přebytek. Všechny velké podniky v Liberci postupně zanikly. Mlékárna v Příšovicích byla poslední: "Nic se tu nevyrábí, jen se tu něco udí nebo balí pro cizí firmy".

Teď jde do dražby, která proběhne 26. září v Praze. Zájemce si jí může koupit minimálně za 35 miliónů korun, mlékárna v Příšovicích má ale ještě naději. Stroje jsou stále v pohotovosti. Pokud nový majitel bude chtít vyrábět, zvládne to do sedmi dnů.

autor: Eva Malá
Spustit audio