Odborníci z Dánska mají v Ostravě poradit se slučováním univerzit

14. září 2012

Přípravy na vznik jedné velké ostravské superuniverzity pokračují. Spojit se chtějí Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava a Ostravská univerzita. A fungovat jako jedna obrovská škola. Ta by měla by silné postavení mezi ostatními vysokými školami v republice a snadněji i lépe by dosáhla na evropské peníze.

Rektoři obou univerzit teď sedí nad výsledky analýzy, která zjišťovala, v čem se obě školy liší a jestli je možné rozdíly překonat. Pomoct s tím mají i odborníci ze zahraničí.

„Bude lepší Majáles a hlavně přestane ta hlavní rivalita mezi Ostravskou a Báňskou,“ přemýšlí o výhodách sloučení univerzit Lucie Jarošová, studentka 2. ročníku Vysoké školy báňské. Na studijní oddělení si přišla jen pro potvrzení. Semestr začíná až příští týden.

Jednu superškolu by přivítal i její spolužák Tomáš Durčák. „My to máme pořád tak jakoby půl na půl, takhle to bude už reprezentovat lépe,“ dodává.

Sloučení bude složité

Vysoká škola báňská je zaměřena technicky a má 24.000 studentů. Na ostravské univerzitě s asi deseti tisíci studenty se vyučují hlavně humanitní obory a také medicína.

Analýza ukázala, že sloučení univerzit bude dost složité, nastínil rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák.

„Ukazuje se v rámci té analytické práce, že ty věci nejsou úplně jednoduché, že spousty věcí máme rozdílných, spousty věcí máme obdobných. Ale myslím si, že kde je dobrá vůle, tak tam je i cesta,“ dodal rektor VŠB.

Ostravská univerzita

Vyřešit budou muset školy například i to, kdo bude zodpovědný za pokračování projektů placených z evropských peněz. „Obě univerzity dohromady mají z evropských fondů za několik miliard a to je tak velký objem, že převod na nový subjekt bude velice komplikovaný,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Výhody nové školy ale podle něj zastíní všechny problémy, které budou muset překonat. „Pokud bychom budovali úplně novou univerzitu, tak už ji můžeme budovat jako univerzitu 21. století. Čili univerzitu se zcela jinými vnitřními pravidly, se zcela jiným pohledem na vědecké aktivity,“ poznamenal Močkoř.

Vznik nové školy vyžaduje i schválení nového zákona

Cesta k jedné superškole potrvá ještě několik let. Má vzniknout v roce 2015. To by na ní mohl ještě studovat i Kevin Lubojacký z Bohumína, který právě nastupuje do prvního ročníku na Ostravské univerzitě.

„Studenti budou moct studovat na vysoké škole, která bude, si myslím, nadprůměrná. A fakulty budou třeba blízko sebe a na jednom místě,“ uvažuje Lubojacký.

Vznik takové školy ale vyžaduje i schválení nového zákona. I o tom budou jednat rektoři obou univerzit se zástupci ministerstva školství příští týden. Do Ostravy navíc koncem září přijedou také odborníci z Dánska, kde mají s fúzí vysokých škol zkušenosti.

autor: iha
Spustit audio