Po tomhle vínu zhloupnete, varovali. Dnes je vyhledávanou specialitou

Je půlka září, tedy období spojené s vínem. Právě teď se na spoustě zajímavých míst sklízejí hrozny. Vezměte si takový jižní Burgenland. Kdysi nejzaostalejší oblast Rakouska je dnes vyhledávaným cílem turistů a taky vinařských fajnšmekrů. Tady na rakousko-maďarské hranici je totiž doma unikátní víno Uhudler, které chutná po lesních plodech. Dlouhá léta se nesmělo prodávat, dnes je z něj naopak chlouba regionu.

Starý vinař v klobouku sedí pod košatým stromem rovnou u sklípku a luští křížovku. Návštěva z ciziny ho zjevně těší, protože okamžitě ožije a začne se chlubit, kolik má zkušeností. „Dělám tady turistické prohlídky už 20 let, u mě se toho hodně dozvíte,“ říká.

Turista jsem tu dnes jediný, a tak to bereme pěkně popořadě. Co je to vlastně za víno, tenhle Uhudler? „Má ovocný nádech, trochu vyšší kyselinky, ale chutná výborně – po jahodách a lesních plodech,“ popisuje vinař a dodává: „Proto je tolik oblíbené.“

Oblíbené bylo tohle víno vždycky. Dlouho však bylo zakázané, a to na základě toho, že obsahuje údajně nebezpečné množství metylalkoholu. Od 30. do 80. let minulého století tak místní vinaři mohli pěstovat víno pouze pro vlastní potřebu a ne na prodej.

Od roku 1992 je opět v prodeji

Místní hrozny jsou už pomalu připravené na vinobraní. Zdejší krajina je podobná jižní Moravě – mírně zvlněná s malými políčky. Je tu i hodně lesů. Z vesnice Heiligenbrunn je to na maďarskou hranici asi 10 kilometrů.

Uhudler má svůj původ v amerických odrůdách révy

„Uhudleru dříve vyčítali, že když ho vypijete moc, údajně se zblázníte nebo zhloupnete,“ vzpomíná starý vinař. „V roce 1985 jsme poslali pět láhví na expertízu do vinařské laboratoře. Tam se zjistilo, že je víno v pořádku. Od roku 1992 jsme ho konečně mohli opět začít prodávat.“

Jakmile bylo zdejší víno znovu legální, dalo se z něj udělat turistické lákadlo. Ve stejné době totiž padla i nedaleká železná opona na hranicích s Maďarskem. Předseda sdružení zdejších vinařů Harald Kaiser má turisty dokonce spočítané.

„V moderní éře našeho vína, tedy za posledních 15 let, narostl zdejší turismus přibližně o 60 procent. Není to samozřejmě jen díky uhudleru, ale i díky skvělým cyklostezkám a termálním lázním, které vznikly v okolí,“ říká.

Místní specialita je k dostání i ve Vídni

Uhudler má svůj původ v amerických odrůdách révy. Díky tomu je odolnější proti chorobám. Běžné turisty navíc naláká jahodová chuť vína a také více i méně ověřené historky o tom, proč se víno jmenuje právě Uhudler.

„Kdysi chodili muži pracovat na vinici. Během polední přestávky se to často trochu zvrhlo a ve sklípku vypili víc vína, než bylo zdrávo. Když je potom uviděly jejich manželky, spráskly ruce a řekly: Ty vypadáš jako uhu, tedy německy výr. Proto název Uhudler,“ dozvídám se.

Uhudler je specialita a nedá se koupit jen tak někde. Pro ty, kdo nechtějí vážit cestu až na jihovýchod Rakouska, nabízejí vinaři možnost odběru láhví i ve Vídni.


Zvětšit mapu: z vesnice Heiligenbrunn je to na maďarskou hranici asi 10 kilometrů

autor: vob
Spustit audio