Záhadná barvoměna van Goghových květin

17. září 2012
Monitor

Příčinou záhadných změn barvy na obraze Vincenta van Gogha je ochranný lak, jehož složky reagují se žlutým pigmentem. Dokazuje to zkoumání rentgenovými paprsky ze synchrotronových zařízení.

Obraz „Květiny v modré váze“ namaloval Vincent van Gogh v Paříži roce 1887. Od té doby některé květy změnily barvu ze žluté na našedle oranžovou. Příčinu této záhadné degradace obrazu se nyní zřejmě podařilo odhalit rentgenovým paprskům Evropského synchrotronového radiačního zařízení ESFR ve francouzském Grenoblu a německého zařízení DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron). Vincent van Gogh použil takzvanou kadmiovou žluť tvořenou sulfidem kademnatým (CdS). Před několika lety vědci objevili, že v nenalakovaných obrazech tento pigment oxiduje na síran kademnatý (CdSO4), čímž ztrácí barevnost a stává se méně zářivým. Van Goghům obraz má však ochrannou vrstvu laku, která byla nanesena na počátku 20. století.

Aby zjistili, co se se žlutými květy děje, odebrali vědci mikroskopické vzorky přímo z postižených míst originální malby. Zkoumání rentgenovými paprsky prokázalo, že žádné krystalické sloučeniny s obsahem síranu kademnatého se ve žlutých květech nevyskytují. Příčinou degradace je reakce mezi síranovými anionty a olovem z ochranného laku, kterou vznikl neprůhledný minerál anglesit (PbSO4). Z kadmiových kationtů a degradačních produktů laku se navíc na rozhraní malby a laku vytvořila vrstva oxalátu kadmia (CdC2O4 ), která přispívá k našedle oranžové barvě. Jakým způsobem by tento problém dal odstranit, zatím není jasné. Objev však naznačuje, že ohrožena mohou být i další umělecká díla.

Zdroj: Science Daily, Analytical Chemistry

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.