Pamětní kameny budou také v Plzni připomínat oběti holocaustu

17. září 2012

Osazení 15 pamětních kamenů, připomínajících oběti holocaustu, chystá město Plzeň. Připojí se k projektu Stolpersteine a přispěje částkou ve výši 45 tisíc korun.

Pamětní kameny se i na jiných místech republiky pokládají před dům, ze kterého byli lidé nacisty deportováni do koncentračního tábora a zavražděni.

Stolpersteine je složenina německých slov stolpern (klopýtnout, škobrtnout) a stein (kámen). Název vyjadřuje sílu příběhu, který se za každým z kamenů skrývá a který nám nedovoluje jej minout a pokračovat v chůzi. Naopak nás nutí zastavit se a sklonit se před obětí, jejíž jméno je na kostce vyraženo. Jde o dlažební kostku velikosti deset krát deset centimetrů s údaji o oběti vyrytými do mosazné tabulky. Každý kámen je pevně vsazen do okolního povrchu tak, aby nevyčníval.

Nápad na jednoduché připomínky zmizelých sousedů měl umělec Gunter Demnig z německého Kolína, který svůj projekt začal realizovat už v roce 1996. Mezitím vzrostla poptávka i za hranicemi Německa, například v Rakousku, Maďarsku a Nizozemsku.
V České republice byly kostky poprvé umístěny na pražském Josefově v roce 2008. Postupně docházelo k jejich instalaci i v dalších městech jako například Kolíně, Ostravě, Brně, Neratovicích nebo Třeboni.

S návrhem na umístění takzvaných Stolpersteine se obrátilo na plzeňskou radnici občanské sdružení HUMR, které v minulosti například uspořádalo a vydalo sborník Spolužáci, jenž mapoval osudy židovských studentů gymnázia na Mikulášském náměstí za druhé světové války.
Osazení patnácti kamenů zajistí Správa veřejného statku města Plzně dne 28. října 2012 v ulicích: Bendova 5, Klatovská 83, Klatovská 140, Rooseveltova 3, sady Pětatřicátníků 6 a Schwarzova 50..

Přes dva a půl tisíce plzeňských Židů odvlečených do koncentračního tábora připomíná památník v zahradě vedle Staré synagogy. Na více než dva tisíce oblázků napsali lidé v roce 2002, v roce 60. výročí transportů, jména deportovaných. Přežilo pouze 204 osob.


Zobrazit místo Umístění pamětních kamenů připomínající v Plzni oběti holocaustu na větší mapě
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio