Ve Fallúdži opět útok na Američany

Nedaleko irácké Fallúdži došlo k dalšímu útoku na americké vojáky. Právě v tomto městě byli ve středu zabiti čtyři američtí civilisté a jejich těla rozvášnění Iráčané demonstrativně vláčeli ulicemi. Přímo ve Fallúdži byl i zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Vít Pohanka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odsun raněných

odsun raněných | Foto: USMC

Dnešní útok na americký konvoj si podle dosavadních zpráv nevyžádal oběť na lidských životech, pouze shořel jeden obrněný vůz. V samotné Fallúdži sice ještě ráno probíhaly podle koaličního velení bezpečnostní akce, jejichž cílem bylo zadržet pachateleůvodce středečního atentátu na civilisty, který svou krutostí otřásl cizinci pobývajícími v zemi.

Odpoledne však přímo v ulicích panoval klid a očití svědkové popisovali zpravodaji Českého rozhlasu středeční události. Mnozí z nich netajili radost nad smrtí Američanů a nezáleží podle nich na tom, že to byli civilisté. Takové názory jsou ve Fallúdži, srdci sunnitského trojúhelníku, slyšet často. Odmítání americké přítomnosti je podle náhodného vzorku totální.

Násilí může v této baště stoupenců Saddáma Husajna kdykoli znovu vypuknout. Na nezaujatého pozorovatele nepůsobí dojmem, že by právě tady Američané a jejich spojenci vítězili ve válce o mysl a srdce Iráčanů, jak o tom hovořili před rokem, kdy ještě stáli před Bagdádem.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme