Helena Máslová: Mladí muži dávají přednost dívkám s hormonální antikoncepcí

17. září 2012

S psychosomaticky orientovanou lékařkou MUDr. Helenou Máslovou jsme mluvili o rizicích dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce.

Povídali jsme si o důvodech, které ženy vedou k užívání hormonální antikoncepce. Probírali jsme, jak se v tom liší podle věku. Hovořili jsme o fungování hormonální antikoncepce v těle. Mluvili jsme o tom, jaký má vliv na zdraví.

Přes milion českých žen bere hormonální antikoncepci. Jde tedy o každou druhou Češku v plodném věku. Podle statistiky je to téměř 54 procent žen mezi 15 až 49 lety. Nejvíce se jich chrání v Praze (69 procent) a Olomouckém kraji (61 procent), nejméně v krajích Plzeňském (44 procent) a Středočeském (45 procent).

Je celá řada forem hormonální antikoncepce. Existují například pilulky, implantáty, náplasti a nitroděložní tělíska. Všechny obsahují určité množství hormonů, které se uvolňují do těla. Zabraňují buď dozrání vajíček, nebo neumožní uhnízdění vajíčka v děloze.

Užívání hormonální antikoncepce má své výhody. Kromě zabránění početí k nim patří také zlepšení pleti, větší pravidelnost menstruačního cyklu, nebo menší menstruační bolesti.

Antikoncepce má i známé vedlejší účinky

Obsah estrogenů v tabletkách hormonální antikoncepce představuje riziko. Podle odborníků může docházet ke zvyšování srážlivosti krve, což vyvolává riziko vzniku žilní trombózy a embolie. Toto nebezpečí se zvyšuje u žen nad 35 let a silných kuřaček.

Logo

Mimo jiné může také docházet k urychlení růstu nádorů závislých na množství hormonů, například nádorů endometria (děložní výstelky), a ke vzniku migrény či deprese.

V průběhu let se sice obsah veškerých hormonů v tabletkách výrazně snížil, a tím se snížil také výskyt nežádoucích účinků, přesto však nejsou zcela zanedbatelné.

Vedlejší účinky některé ženy vůbec nepocítí, u jiných se objeví sporadicky. Existují ale také případy, kdy kvůli nim musí žena antikoncepci vysadit.

Federální zpráva National Institute of Environmental Health Science USA prokázala potenciální karcinogenní účinky v roce 2002 a na jejím základě byl syntetický estrogen zařazen mezi prokázané karcinogeny. Všem lékařům byla doporučena mnohem větší obezřetnost v předepisování antikoncepce.

Reprízováno 8. července 2013.

Spustit audio