Fotbalový Lyon šetří. Přesto má rozpočet desetkrát větší než Sparta

18. září 2012
Zblízka

Pozítří vstoupí pražská Sparta do Evropské ligy zápasem na stadiónu Gerland. Čekat ji tam bude Olympique Lyon, v posledních deseti letech jednoznačně nejlepší francouzský tým, který však za poslední dva roky v domácí lize nedosáhl na zisk titulu. I tak mu může Sparta mnoho závidět, i když ne právě stadión.

Je to taková normální rodinka – táta a dvě děti. Sedí na chodníku před stadiónem Gerland a zřejmě čekají na své známé. Kluk má na sobě dres Olympique Lyon, holčička klubovou šálu.

„Pracuji jako prodavač a na zápasy chodíme často. Za rok jich vidíme deset až dvanáct, na ostatní se díváme v televizi. Jsme stoprocentní Lyoňané a svému mužstvu budeme fandit, i kdyby byl poslední,“ říká Michel Tersier a děti pokyvují hlavou na znamení souhlasu. Na zápas se zjevně těší.

Pojďme se podívat, jak to vypadá na samotném stadiónu. Nemá atletickou dráhu, takže ze všech míst je dobře vidět na hřiště. Dvě tribuny po délce hřiště a dvě krátké za brankami nechávají nevzhledné volné rohy. Skalní fanoušci jsou za brankami a nevadí jim, že stadión už něco pamatuje. Management to však vidí jinak.

Bude se na novém stadiónu zahajovat mistrovství Evropy?

„Problém je, že oblouky, které vidíte nad tribunou, jsou historickou památkou. Stadión proto není možné přestavět. Už řadu let existují plány na výstavbu nového na východě města pro šedesát tisíc lidí,“ říká prezident klubu Jean Michel Aulas.

Aulas sní o tom, aby se právě na novém stadiónu hrál zahajovací zápas mistrovství Evropy 2016, jenže dosud nebyl položen základní kámen a celý projekt má velké zpoždění. Jako by klub kopíroval osud automobilek, zejména Peugeot nebo Citroën, kde se hromadně propouští. I tady musí na krizi reagovat.

Lyoňané zůstávají svému týmu věrní

„Je to klub, který se řídí jako ekonomický subjekt, jako podnik. Pokud je podnik nucen propouštět, tak i tady se ve stejném duchu museli zbavit hráčů, kteří výrazně zatěžovali rozpočet,“ vysvětluje Ludovic Vandekerckhove z rozhlasové stanice France Inter.

Potíže otevřeně připouští i jeden z nejmocnějších mužů celého klubu, bývalý vynikající fotbalista Bernard Lacombe.

„Přišli jsme o hodně dobrých hráčů. Nedá se to srovnat s érou Junihna nebo Lassana Diarry. Dnes sázíme především na mladé,“ říká a potvrzuje, že současný rozpočet klubu 120 miliónů eur je o 30 miliónů nižší v porovnání s předchozím rokem. Jen pro vaši představu, rozpočet Sparty je kolem 12 miliónů eur, tedy přibližně desetinový.

Na doby, kdy tým vyhrával ligu, tu jen vzpomínají

Mimochodem, pokud o kulturnosti země nejlépe vypovídá kvalita veřejných záchodků, tak o velikosti klubu stejnou měrou i prodejna suvenýrů. Lyon má tři: na letišti, v centru města a v blízkosti stadiónu, který je největší. Jeho plocha čítá více než 300 metrů čtverečních. „Nejvíc se prodávají vlajky, čepice a dresy,“ vysvětluje jeden z prodavačů.

Fotbalový Lyon má hned tři obchody se suvenýry

Přestože klub najel v důsledku krize na úsporný režim, pořád má za sebou město, v němž sídlí řada finančně silných institucí, včetně banky Credit Lyonnaise.

Sparta tak zítra odlétá do jednoho z nejpůvabnějších a nejbohatších francouzských měst a ve čtvrtek se utká s klubem, který se před třemi lety dostal do semifinále Ligy mistrů. Teď však šetří. Na období, kdy každý rok vyhrávali ligu, tu už jen vzpomínají.

Nejlépe si to uvědomíte během setkání s běžnými fanoušky. Když jsem mluvil s Michelem Tersiérem, zeptal jsem se jeho dětí, jaké lyonské fotbalisty mají nejraději. Odpověděli mi celkem bez potíží, že Karima Benzemu, Huga Llorise, Crise. Problém je ovšem ten, že dnes už žádný z nich v Lyonu nehraje.


Zvětšit mapu stadiónu Gerland

autor: jšm
Spustit audio