Jedináčky více ohrožuje obezita

18. září 2012
Monitor

Dítě, které vyrůstá bez sourozenců, má o polovinu větší pravděpodobnost, že bude trpět nadváhou nebo obezitou. Vyplývá to ze studie švédských vědců.

V Evropě podle odhadů trpí nadváhou víc než 22 milionů dětí. Objasnit příčiny jevu, o kterém se začíná mluvit jako o epidemii, se snaží i vědci z Göteborgské univerzity. Jejich studie, které se zúčastnilo téměř 13 000 dětí z 8 evropských zemí, je součástí projektu IDEFICS (Identification and prevention of Dietary and lifestyle-induced health EFfects In Children and infantS). Jeho cílem je prozkoumat stravování, životní styl a obezitu i jejich zdravotní dopady u evropských dětí ve věku od 2 do 9 let.

Výsledky studie potvrdily, že výskyt dětské obezity v Evropě není rovnoměrný – kupříkladu v Itálii, Španělsku a na Kypru je přibližně třikrát častější než ve Švédsku a ostatních severských zemích. Nejzajímavější je ale zjištění, že nadváha a obezita více ohrožuje jedináčky než děti, které mají sourozence. Riziko je podle vědců o více než 50 % vyšší. Přispívat k tomu může několik faktorů: jedináčci si méně často hrají venku, často žijí v domácnostech s nižší úrovní vzdělanosti a je u nich pravděpodobnější, že budou mít ve svém pokojíku televizi. I bez nich je ale „jedináčkovství“ silným rizikovým faktorem. Aby lépe porozuměli této kauzalitě, zahájí vědci v příštím roce další studii, v níž budou děti i jejich rodiny dále sledovat.

Zdroj: University of Gothenburg

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.