Magistrát pomůže Dynamu s rekonstrukcí stadionu

2. duben 2004

Českobudějovický magistrát se společně se sportovním klubem Dynamo pustí do dokončení rekonstrukce fotbalového stadionu.

Na financování se budou podílet město i klub a na část si vezmou dodavatelský nebo bankovní úvěr. Variantu, která počítá s investováním dalších 89 milionů korun, schválili českobudějovičtí zastupitelé.

Podle tohoto návrhu by měl stadion dostat novou střechu nad východní tribunou, v které by měla vzniknout vestavba; totéž čeká i tribunu jižní. V plánu jsou také úpravy a dokončení západní tribuny a výstavba nové severní tribuny. Stadion by měl mít také nové vstupy, oplocení a osvětlení, které nyní nesplňuje požadované normy. Statisíce korun půjdou i do zavlažování a ozvučení. Přestavba se uskuteční za plného provozu a prvoligový tým se ani na přechodnou dobu nikam stěhovat nebude; největší stavební práce jsou naplánovány na letní přestávku. Po dokončení v létě příštího roku by stadion měl splňovat mezinárodní kritéria. Varianta, kterou zastupitelé schválili, počítá s tím, že se Dynamo bude podílet na celkové investici i na splácení úvěru. Město se zavázalo dostavěný stadion posléze sportovnímu klubu prodat. Zastupitelé kývli i na uvolnění rezervy 18 milionů korun, která by měla pomoci městu proinvestovat co nejvíce peněz do konce dubna, kdy ještě na stavební práce platí nižší daň z přidané hodnoty. Dynamo se zavázalo přidat dalších 12 milionů korun. Na zhruba 50 milionů korun si magistrát vezme úvěr, který úroky prodraží o zhruba pět milionů. Dynamo se však nabídlo, že z úvěru uhradí celých 40 milionů korun a městu by tak zbylo doplatit necelých 15 milionů. Celou investici pak pravděpodobně dostane zpátky, až stadion odprodá sportovcům. České Budějovice dosud investovaly do fotbalového stadionu 60 milionů korun včetně zakoupení západní tribuny v roce 2000. To byl také jeden z důvodů, proč zastupitelé na návrh dokončit rekonstrukci kývli. Mnozí z nich však vyjádřili obavu, aby se nestalo něco podobného jako při rekonstrukci zimního stadionu, jejíž konečná cena výrazně překročila původně schválenou částku. Stále nevyřešené jsou také majetkoprávní vztahy kolem jednotlivých pozemků na stadionu. Podle náměstkyně primátora Ivany Popelové magistrát stále jedná s jednotlivými vlastníky a například v případě státu, který vlastní pozemky pod hrací plochou, dostalo město příslib, že na něj budou brzy převedeny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio