Někteří příjemci evropských dotací na Zlínsku nezvládli administrativu

19. září 2012

Dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava přinesly v uplynulých čtyřech letech na Zlínsko více než čtyři miliardy korun. Peníze získaly obce, neziskové organizace i soukromé firmy.

Nyní se ukázalo, že ne každý zvládl náročnou administrativu spojenou s vykazováním využití dotací. Jednou z největších podpořených investic v soukromém sektoru byla rekonstrukce a dostavba welness hotelu Alexandria akciové společnosti Lázně Luhačovice.

Firma původně žádala o sto milionů korun, které pro ni ROP alokoval. Ve finále se ale dotace snížila zhruba o třetinu.

„Investor Lázně Luhačovice dostal 40 procent na úpravu původního prvorepublikového hotelu. K tomu dostavěl ještě moderní welnesscentrum,“ vypočítal ředitel Úřadu regionální rady Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Ivan Matulík.

Problémy činí každá drobná změna v projektu

„Každý detail je vyráběný na míru a na stavbě potom probíhají změny, které se z pohledu původní dokumentace liší. V tomto případě jsme přijali kolem sto padesáti změnových řízení. Dodneška tam audit nachází ještě problémy nevyjasněných položek,“ dodal Matulík.

Původní dotace měla být vyšší, část podílu ROPu ale Lázně snížily sami výběrem levnějšího dodavatele. „Projekt hotelu Alexandria byl plánován v celkové výši 360 milionů. ROP alokoval sto milionů, ale po té v průběhu výběrového řízení na dodavatele se předpokládané náklady snížily na úroveň 307 milionů a díky tomu rovnou poklesly alokované prostředky na 83,5 milionu,“ vysvětlil obchodní ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Další snižování evropských příspěvků pak podle Jiřího Dědka šlo na vrub změny v uznatelných nákladech. V konečném důsledku měla společnost na alokačním účtu necelých 70 milionů korun. „Byly to změny především ve vztahu k uznatelnosti neuznatelnosti daně z přidané hodnoty a po té také některých víceprací nebo změn projektu, například posouvání radiátor,“ dodal Jiří Dědek.

Potíže vznikly i například v Kroměříži. Tamní radnice přijde pravděpodobně o tři miliony korun kvůli nesrovnalostem při rekonstrukci kina Nadsklepí. V tomto případě problém vznikl rozdíly mezi stavební dokumentací a odvedenou prací.

autor: rv
Spustit audio