19. září 2012

19. září 2012

Marta Gómez: El Corazón Y El Sombrero

Zpěvačka Marta Gomez pochází z Kolumbie a ve španělsky mluvícím světě je dobře známá z řady tematicky komponovaných alb. Hudbu studovala na prestižní škole Berklee Music v Bostonu.

Její nový projekt se zrodil před sedmi lety, kdy od argentinského ministerstva kultury dostala nabídku vytvořit koncertní program na texty španělského básníka Federica Garcii Lorcy – a loni Marta Gomez Lorcovu zhudebněnou poezii vydala na albu El Corazón Y El Sombrero, Srdce a klobouk.

Hudba španělsky mluvícího světa je barvitým labyrintem rytmů, stylů i hudebních nálad, a právě to je umění, které Marta Gomez tak dobře ovládá. Lorcovy texty kombinuje nejen s hudebními formami Španělska, ale i Latinské Ameriky.

Marta Gomez si do jedné nahrávky svého alba zhudebněné poezie Federica Garcii Lorcy přizvala významného hosta, španělského zpěváka z Andalusie Javiera Ruibala, a navíc mu poskytla prostor i jako skladateli.

K nejvýraznějším, a přitom velmi jemným rytmům Latinské Ameriky patří zamba, což potvrzuje i fakt, že Marta Gomez jej na svém albu použila hned třikrát. I když zamba svým jménem připomíná brazilskou sambu, vznikla v Argentině, a liší se i stavbou, odpovídá 6/8 taktu.

Výběr z obsahu CD:

Granada (Aire De 6/8 Flamenco)Cancioncilla Del Primer Deseo (Vallenato)Por Tu Amor Me Duele El Aire * (Javier Ruibal, Federico Garcia Lorca)Tierra Tan Solo (Milonga Campera)Murió El Amanecer (Zamba)Casida De Las Palomas Oscuras (Festejo)La Solea (Aire De Rumba Flamenca)Arbolé Arbolé (Puya)

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Marta Gomez – Federico Garcia Lorca

Spustit audio