Liberec je podezřelý z předražení zakázek. Příkladem je rekonstrukce historických lázní

19. září 2012

Díky eurodotacím se ve městech a obcích Libereckého kraje podařilo v uplynulých čtyřech letech postavit nebo opravit řadu památek, sportovišť nebo škol. Některé zakázky ale doprovází podezření z předražení.

Příklad za všechny - krajskému městu Liberci aktuálně hrozí, že nedostane část evropské dotace na rekonstrukci historických lázní na krajskou galerii, která má být příští rok hotová.

Novorenesanční budova dostala v uplynulých desetiletích pořádně zabrat - po řadě předchozích vlastníků se ji rozhodlo nakonec koupit město Liberec. Dlouho nevědělo, co v ní bude, nakonec se s Libereckým krajem dohodlo, že památku za evropské peníze přestaví na galerii a hned vzápětí ji převede na kraj.

„Byl to projekt, který jsme dlouho připravovali. Ani ta shoda, co by mělo být v lázních, se nehledalo lehce.“ vzpomíná exprimátor Liberce Jiří Kittner z ODS.

Následné výběrové řízení vyhrála firma, která dala nabídku ve výši tři sta miliónů korun. Jiřího Kittnera ale na radnici vzápětí vystřídal Jan Korytář z protikorupčního hnutí Změna pro Liberec. Ten byl na základě ekonomické analýzy přesvědčený o tom, že je zakázka předražená a chtěl výběrové řízení zrušit - brzy pochopil, že už to nejde.

Nakonec odmítl podepsat smlouvu s vítězem výběrového řízení. Radniční koalice se kvůli tomu rozhádala, primátora Korytáře zastupitelé odvolali a nová primátorka Martina Rosenbergová z ČSSD smlouvu nakonec podepsala - její náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc ze sdružení Liberec občanům tehdy vysvětloval, proč: „Musíme si uvědomit, že když tento projekt odmítneme, tak ty peníze vrátíme do Bruselu a Liberec už je nikdy neuvidí. My těch tři sta milionů korun z městského rozpočtu nikdy nedáme do kupy.“

Loni rekonstrukce začala - za město ji na starost dostal náměstek primátorky Lukáš Martin z ČSSD: „Zároveň byla celá soutěž, projekt a dílo zkontrolováno...“ Letos se objevilo podezření, že ve skutečnosti stavbu provádí jiná firma, než která vyhrála výběrové řízení. Pak přišla zpráva odborného experta Regionálního operačního programu Severovýchod, který zkoumal cenu zakázky. Jak informuje mluvčí ROP Severovýchod Eva Jouklová, expert zjistil předražení zakázky až o padesát miliónů korun: „Nyní zkoumá veřejnou zakázku včetně ceny zakázky soudní znalec. V polovině října bychom měli znát výsledek. Pokud potvrdí první expertizu, může město přijít až o desítky milionů korun.“

Teď bude zakázku zkoumat soudní znalec. Pokud kontrolu odborného experta potvrdí, hrozí Liberci ztráta části nebo celé mnohamiliónové dotace. Pro město s více než dvoumiliardovým dluhem by to bylo nepříjemné - přesto se Jiří Šolc stále tváří optimisticky: „Pevně věřím, že to takhle nebude... No ale pak bychom se k tomu museli nějak postavit, to znamená, že by nám část peněz neposlali, ale město by muselo stejně tu rozestavěnou stavbu dokončit, takže by to bylo velmi nepříjemné, ale museli bychom to saturovat z rozpočtu města.“

Takže by nakonec mohlo nastat to, kvůli čemu Jiří Šolc nové výběrové řízení na lázně opakovat nechtěl.

Spustit audio