Víkendové Dny NATO nabídnou rekordní podívanou

20. září 2012

Už jen dva dny chybí do startu letošních Dnů NATO. Jedinečná akce, která na Ostravsko vloni přilákala zhruba 225.000 diváků, i letos nabídne jedinečnou podívanou. Slavné válečné stroje i mistrné ukázky bojových akcí mají opět uspokojit i nejnáročnější fanoušky. Hlavní hvězdy se pomalu slétají na mošnovské letiště.

Motory legendárního bombardéru B52 už zaburácely nad mošnovským letištěm. Letos poprvé se všem návštěvníkům předvede přímo v akci. Hned dva letouny amerického letectva na jednom místě uvidí střední a východní Evropa vůbec poprvé.

„Tím hlavním důvodem proč se vlastně takto rozhodli, je 60. výročí od prvního vzletu tohoto legendárního stroje. A také se jim líbí koncept naší akce,“ potvrzuje za pořadatele Zbyněk Pavlačík.

Lákadel ale bude mnohem více. Legendární akrobatická skupina Red Arrows nebo francouzský Ramex delta tým jsou jen některými z nich.

Na Dnech NATO se sejdou také vojenské špičky armád různých zemí. Nový velitel americké třistasedmé bombardovací letky Jonathan Ellis chce navázat na dosavadní dvoultetou spolupráci s Českem.

„Za poslední dva roky jsme toho v tomhle vztahu hodně vymysleli a vyzkoušeli. Jsem zvědavý, kam se nám to podaří posunout za ty dva tři roky, kdy budu velitelem letky,“ říká Ellis.

V sobotu a v neděli se civilní Letiště Leoše Janáčka promění v jednu obrovskou vojenskou základnu. Návštěvníci tam podle Zbyňka Pavlačíka dostanou jedinečnou šanci nahlédnout pod pokličku uniformovaných jednotek.

„Nejzajímavější je, mimo samozřejmě těch exkluzivních účastníků, ta komplexnost, že je možno najednou a na jednom místě vidět opravdu tolik věcí, které nikde jinde nejsou,“ dodává Pavlačík.

Už tradičně proto budou celou akci provázet mimořádná bezpečnostní opatření.

autor: stj
Spustit audio