Budoucí maminky na Žatecku zatím o porodnici nepřijdou

20. září 2012

Gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice v Žatci by mohlo zůstat i příští rok. VZP původně nechtěla v rámci úspor se žateckou porodnicí uzavřít smlouvu. Teď to vypadá, že se obě strany dohodly.

Žatecká porodnice je jedinou porodnicí na Lounsku. Kateřina Krušinová z Dobroměřic na Lounsku tady rodila před pár dny podruhé. Přesto, že blíž měla porodnici v Mostě: „No, já už tady rodím podruhé. Poprvé jsem byla moc spokojené, takže jsem neměla sebemenší důvod rodit jinde... Znám spoustu maminek, které tady byly spokojené a které tady chtějí rodit i do budoucna. Takže se zrušením porodnice nesouhlasím.“

A se zrušením porodnice nesouhlasilo osmnáct tisíc lidí, kteří podepsali petici za její zachování. Petice se dostala i do Senátu, který zachování porodnice podpořil. Ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák se už s VZP na zachování porodnice v roce 2013 dohodl, zatím je ale vše v rovině ústního slibu, navíc musel slíbit vznik tzv. jednodenních lůžek.

Jak vážně to s ústní dohodou myslí i VZP se dosud nepodařilo zjistit. Krajské vedení pojišťovny zatím nechce být v této věci konkrétní. Jistá naděje na zachování porodnice a dětského oddělení tu tedy minimálně pro příští rok je. Otázka další budoucnosti obou oddělení záleží na dalším jednání a přístupu VZP. Pokračuje ředitel nemocnice Čestmír Novák: „Jestliže se přihlédne k tomu, že je tady potenciál erudice lékařů a sester, tak si myslím, že tu i pro rok 2014 a následující zůstane péče dětského a gynekologického oddělení.“

Vedení nemocnice s krajským vedením Všeobecné zdravotní pojišťovny uzavřelo zatím jen ústní dohodu. Podepsána by měla být v nejbližších dnech.

autor: Jan Beneš
Spustit audio