V Mydlovarech a Zlivi budou mít teplo a elektřinu ze štěpkové biomasy

21. září 2012

Mydlovary a Zliv na Českobudějovicku budou odebírat teplo z nového energobloku na biomasu.

V pátek jej do provozu uvádí společnost E.ON Trend v Teplárně Mydlovary. Kromě tepla bude vyrábět i elektřinu. Investice 260 milionů korun zajistí elektřinu pro šest tisíc domácností.

Jako palivo pro parní kotel bude sloužit lesní štěpka. Denně jí spotřebuje kolem devadesáti tun. Podobné provozy společnosti E.ON už na jihu Čech fungují, ale v daleko větších zařízeních, například v táborské Teplárně. Provoz na biomasu tu ale kombinují spolu s uhlím.

Podle vyjádření investora, energetické společnosti E.ON Trend, odpovídá výkon bloku na biomasu roční úspoře zhruba 15 tisíc tun hnědého uhlí, které by se na výrobu odpovídajícího množství elektřiny muselo spálit v uhelných elektrárnách. S tím souvisí i výrazný pokles emisí CO2 v samotné Teplárně Mydlovary a to o 70 procent.

Spekuluje se o tom, že velká spotřeba dřevní štěpky zvýší v regionu ceny dřeva pro ostatní odběratele. Dřevo na topení také bude pro domácnosti méně dostupné. Pro lesní podniky bude totiž výhodnější dodávat velké objemy přímo do teplárny. Podobný scénář nastal i v jiných regionech.

Jako biomasa se v elektrárnách používají kromě dřevních odpadů i rychle rostoucí dřeviny, energetické plodiny, sláma a plevy. Biomasa se nemusí pouze spalovat, ale i převádět na bioplyn. Pak se používá hlavně travní hmota, kukuřice a exkrementy hospodářských zvířat.

autoři: jhn , Petra Matoušková
Spustit audio