Recyklace je stará 13 000 let

21. září 2012
Monitor

Lidé recyklují věci nejméně 13 000 let. Dokazují to nálezy kamenných nástrojů ze svrchního paleolitu.

Najít důkazy recyklace na archeologickém záznamu z pravěku je obtížné, ale ne vyloučené. Dokázali to španělští vědci, kteří zkoumali spálené artefakty z naleziště Molí del Salt v Tarragoně. K identifikaci recyklace je podle nich nezbytné odlišit moment před pozměněním předmětu a po něm. Tyto dvě fáze odděluje interval, v němž předmět již prodělal nějakou úpravu. V případě nálezů z Molí del Salt to bylo snazší než v jiných případech, protože vědci mohli jednoduše určit, jestli byl předmět modifikován poté, co prošel ohněm.

Výsledky španělské studie vypovídají o tom, že recyklace kamenných nástrojů byla ve svrchním paleolitu normální záležitostí. U jiných typů předmětů se ji však zdokumentovat nepodařilo. Také se zdá, že recyklování kamenných nástrojů bylo často spojeno s „domácími aktivitami“ a vycházelo z okamžitých potřeb. Naproti tomu hroty šípů a další lovecké zbraně téměř nikdy nebyly vyrobeny z nástrojů, který předtím sloužily jinému účelu.

Logo

Recyklace měla pro pravěké lidi několik výhod. Zdroje vhodného materiálu pro výrobu kamenných nástrojů byly omezené a recyklace zvyšovala dostupnost věcí. Lidé se nemuseli vydávat na dlouhé cesty za surovými kameny a mohli trávit více času v relativním bezpečí svého sídliště. To navíc díky nástrojům, které zde zanechali předchozí obyvatelé a které mohly být recyklovány, nabývalo na důležitosti.

Zdroj: FECYT

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.