Nemocnice v Rokycanech a ve Stodě stále neví, jestli budou muset zrušit některá oddělení. Zdravotní pojišťovny mlčí

21. září 2012

O osudu porodnic a pediatrických oddělení v nemocnicích v Rokycanech a ve Stodu stále není rozhodnuto. Jejich vedení zatím nedostalo od zdravotních pojišťoven žádné oficiální vyjádření, i když se tak mělo stát už téměř před čtvrt rokem. Mezitím lidé sepisují petice za zachování oddělení a majitel nemocnic - Plzeňský kraj s pojišťovnami intenzivně jedná.

Zdravotnický holding připravuje v pořadí už páté jednání pracovní skupiny, ve které jsou zastoupeny i zdravotní pojišťovny. Ze zatím poslední diskuse vyplynulo, že rušení porodnice a dětského oddělení ve Stodu je už zažehnáno, oficiálně to ale nikdo nepotvrdil. Nad rokycanskou porodnicí visí hrozba dál.

Do porodnice přitom přicházejí maminky z Rokycanska, ze severního i jižního Plzeňska a poměrně často také z Plzně. Jsou to zejména ženy, které hledají menší porodnici.


Ředitelka rokycanské nemocnice Hana Perková čeká na verdikt zdravotních pojišťoven s napětím. Podle ní panuje velká nervozita i mezi pacienty a obyvateli Rokycanska. Obavy mají i zdravotníci, kteří jsou v nemocnici zaměstnaní, některé sestry už odešly za větší jistotou.

I když se zdá, že stodské nemocnici už nic nehrozí, její ředitel Jiří Suda také klidný spánek nemá. S počátkem příštího roku by se sice ve Stodu akutní lůžka rušit neměla, ale žádné oficiální stanovisko nebylo vydáno a není jasné, jaký počet lůžek budou pojišťovny ochotné nasmlouvat.

Pojišťovny odůvodňují svůj plán na rušení oddělení blízkostí plzeňské Fakultní nemocnice. Podle Plzeňského kraje, ale i obyvatel dotčených okresů, by ale byla centralizace zdravotní péče neefektivní a pro mnoho lidí by se stala téměř nedostupnou.

autor: kos
Spustit audio