Vojenský opravárenský podnik ve Šternberku získá nového majitele příští rok

21. září 2012

Ve Šternberku se tento týden sešli zástupci ministerstva obrany se zaměstnanci vojenského opravárenského podniku. Informovali pracovníky o průběhu prodeje firmy a podmínkách plánovaného propouštění zaměstnanců.

Prodej lokality ve Šternberku chtělo ministerstvo obrany původně stihnout do konce roku, odvolání jedné z firem při tendru na poradce celý proces o dva měsíce zpomalilo. Resort obrany se teď snaží zpoždění dohnat. „Od října začne veřejné oznamování o vlastním prodeji s tím, že do 7. ledna by všichni účastníci výběrového řízení měli podat závazné nabídky,“ uvedl generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita.

Ještě před prodejem areálu šternberské části VOP stěhuje společnost část strojírenského vybavení do Šenova u Nového Jičína. Podle ředitele VOP zůstane v areálu 70 až 80 % strojírenského vybavení.
Odboráři si myslí, že o poloprázdný závod bude nízký zájem. „Ve výrobních halách nebude skoro žádná technologie, tím pádem se může snížit cenová nabídka podniku a bude také menší zájem o tuto lokalitu,“ namítl předseda závodního výboru odborového svazu VOP Šternberk Petr Tušinovský.

Ve šternberské části vojenského opravárenského podniku pracuje aktuálně asi 130 zaměstnanců. Ti opustí společnost k datu prodeje areálu. Zatím není jisté, jestli u nového vlastníka získají práci.

Monika Tomášková

Spustit audio