Zadluženost domácností na severu Čech zneužívají lichváři

21. září 2012

Obyvatelům Ústeckého kraje nejvíce hrozí, že naletí lichváři. Patnáct procent lidí v nedávném průzkumu přiznalo, že by lichváře nepoznalo. Třetina ze zbylých si tím není jistá.

Průzkum potvrdil to, co odborníci předpokládali - Ústecký kraj s nejnižší vzdělaností je na chvostě v takzvané finanční gramotnosti - velká část lidí si neví rady s hospodařením s penězi.

Trmice u Ústí nad Labem patří podle odborníků mezi riziková místa, kde lichváři využívají nezkušenosti lidí s hospodařením. Značná část obyvatel pobírá sociální dávky, ale i tito lidé mají své sny a touhy. Podle odborníků je to žene právě do náruče lichvářů.

„S takovými případy se setkáváme denně.“ říká Jiří Hadaš z poradny ve finanční tísni v Ústí nad Labem. Právě sem míří lidé, kteří už jsou zoufalí z různých plátek, na které nemají.

Podle průzkumu agentury GFK se s lichvou nebo lichváři setkala více než polovina obyvatel Ústeckého kraje. Jiří Hadaš z ústecký poradny ve finanční tísni se tomu nediví. Upozornil ale, že za lichvu někteří klienti označují i běžné úvěry - hlavně, když ztratí schopnost je splácet a částka začnou narůstat o nedoplatky za zpožděné splátky a podobně.

Přesto je podle zkušeností pracovníků poradny potřeba se lichvou dál zabývat. Lidí, kteří mají problémy se splácením různých závazků přibývá. A v žádném případě nejde jen o ty, kteří pobírají sociální dávky.

O tom, jak omezit lichvu jedná i vláda. Měla by se prodloužit doba, po kterou může dlužník odstoupit od půjčky, chce zakázat používání směnek a další praktiky, které právě lichvu podporují.

autor: ces
Spustit audio