Jiří Hošek: Britská královská rodina jako štvaná zvěř

Zveřejnit, nebo nezveřejnit? Tohle dilema měli v posledních dnech majitelé a šéfredaktoři celé řady tiskovin po celém světě. Ti všichni dumali nad publikováním fotografií, které zachycují britskou vévodkyni z Cambridge bez horního dílu plavek. Většina řekla „ne“. Královská rodina zase řekla „ano“ na otázku, jestli dá celou věc k soudu.

„Obyčejní“ Britové si po smrti lady Diany toužebně přáli takové členy královské rodiny, kteří se nebudou schovávat za zdmi honosných paláců a budou se plus minus chovat jako oni. Synové Diany, princové William a Harry, stejně jako Williamova novomanželka Kate, přesně z takového těsta jsou. Harry to s tou lidovostí někdy dokonce až přehání.

Aby se tahle mladá trojice mohla chovat civilně, potřebuje trochu prostoru k nadechnutí. A ten, navzdory gentlemanské dohodě s britskými sdělovacími prostředky poučenými z dopadů mediálního honu na Dianu, při nejlepší vůli nemá.

Nemůže se ani podrbat na nose, aniž by existovalo nebezpečí, že se fotka příští den někde objeví. Proto by každý normálně uvažující člověk měl téhle štvané královské zvěři dopřát trochu soukromí.

Když si Kate s Williamem před pár dny na zámečku v Provence mysleli, že jsou opravdu sami, jakýsi paparazzi je na pekelně dlouhou vzdálenost vyfotil. Potud mi pořízení a otištění záběrů připadá podlé a nefér.

Vévoda a vévodkyně z Cambridge se moc dlouho nerozmýšleli a podali kvůli zásahu do soukromí žaloby. Přiznám se, že jsem byl přesvědčen, že to neudělají. Když si Kate Williama brala, věděla velmi dobře, do čeho jde. Musela si v duchu nasimulovat i ty nejhorší situace, ke kterým může dojít.

U bazénu v Provence nepáchaly naděje britské monarchie žádné nepředloženosti. Kate si prostě jen sundala horní díl plavek. Odkládání podprsenky mají, soudě podle dění na španělských a řeckých plážích, Britky dost v krvi. Vévodkyně se prostě zachovala lidově.

Jestli však Kate nechce, aby lidé od Bornea po Island hodnotili její hrudník, tak si prostě horní díl plavek nesmí sundat. Že ji tak dřív nebo později někdo vyfotí, přece vévodkyně musela předpokládat.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio