Na Dny NATO do Mošnova zavítalo 218.000 lidí

24. září 2012

Dny NATO v Ostravě nalákaly přes dvě stě tisíc lidí. Fanoušci letectví si na nich mohli vychutnat pestrou přehlídku armádních letek, zhlédnout unikátní tankování českého gripenu za letu nebo akrobatické kousky v nevídané rychlosti.

Největší úspěch mezi návštěvníky zaznamenali britští akrobati Red Arrows a americký bombardér B-52.

„Mi se líbí jenom bombardér. Líbí se mi, že je strašně velký. A až budu velký, tak chci řídit bombardéra,“ pětiletý blonďák Adam už má o své budoucnosti jasno, teď se ale ještě před úctyhodným rozpětím křídel amerického bombardéru raději pevně drží tatínka za ruku.

Zvídavým pohledům fanoušků a cvakání fotoaparátů neunikla ani kabina obrovského stroje. Když si vystáli řadu na schůdcích, mohli do ní nahlédnout přes okýnko. Seděl tam americký pilot Robert v zelené uniformě.

„Tohle pilotova a kopilotova kabina a tohle je můj elektronický bojový důstojník. Ten chrání letadlo pomocí několika automatických manévrů. Když jsme ve válce a letíme skrz bojové oblasti, musím si být jistý, že se postará o zbraně, kulky a podobné věci, které nás můžou sestřelit," vysvětluje pilot.

Legendární B-52 se během víkendu dvakrát vznesla nad mošnovské letiště. Nenechali si to ujít ani nadšenci z řad profesionálů. Třeba šestapadesátiletý Aleš Koutný z Brna se díval na nebe a spokojeně se usmíval. Pohled z ptačí perspektivy zná velmi důvěrně.

„Díky tomu, že jsem to měl jako koníčka od kluka, tak jsem ještě dodnes profesionální letec. Já lítám s dopravním letadlem, dneska mám volno a tak si tady vychutnávám tu atmosféru,“ pochvaluje si pan Koutný.

Armádní letouny se na mošnovské letiště sletí zase za rok. Už teď pořadatelé spřádají plány na další pestrý program.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio