Rozhovor měsíce: Luboš Soukup o dvou nových albech a třech letech v Dánsku

1. říjen 2012

Saxofonista Luboš Soukup (1985) sice nepatří k nejviditelnějším postavám českého jazzu, ale rozhodně má o čem vyprávět. Třetím rokem nasává inspirace v Dánsku a tento měsíc vydává hned dvě nová alba. Také proto bude hostem Rozhovoru měsíce na Euro Jazzu tento pátek.

Soukup v říjnu vydá jednak svůj debut s dánským kvartetem (deska se jmenuje Beyond the Borders, label New Port Line) a účinkuje i na čerstvé novince kapely Inner Spaces (CD Light Year vyjde u Animal Music koncem měsíce). V Rozhovoru měsíce bude řeč právě o těchto nahrávkách a specificích dánské jazzové scény: poslouchejte Euro Jazz v pátek 5. října ve 14:00.

Soukup patří k mladší generaci jazzových hráčů, pro niž jsou zahraniční školy již samozřejmostí. Spolu s pianistou Vítem Křišťanem a trumpetistkou Štěpánkou Balcarovou studovali nejprve na známé jazzové akademii v Katovicích, která se již stala symbolem nových šancí pro mladé české hudebníky. Podobně jako Křišťan i on ale poté přesídlil do Dánska, kde studuje na kodaňské Rhythmic Music Conservatory.

„Kontakt s učiteli je zde velmi vřelý. Jejich předností je, že dávají studentům volnost a nejvíce oceňují osobitý přístup k muzice. Proto není překvapující, že slovo kreativita tam slýchávám skoro denně,“ říká o dánské škole Soukup.

Luboš Soukup

Saxofonista je u nás známý především jako člen seskupení Points, Inner Spaces nebo Bucinatores Orchestra. Díky dánské škole však přičichl k nové hudbě a především potkal nové inspirující spoluhráče. Změnil prý také svůj přístup ke kompozici: „Snažím se víc myslet na melodii, aby byla dost nosná, výrazněji jsem začal taky začleňovat prvky free. Je to ale těžké, protože tyto volné pasáže se musí ještě více nazkoušet, aby vše vyznělo tak, jak to má člověk v hlavě,“ vysvětluje v rozhovoru pro Euro Jazz.

Na svém prvním sólovém albu Beyond the Borders se Soukup představuje nejen jako zkušený saxofonista, ale také jako invenční skladatel. Výrazně dynamickou hudbu mu pomáhají dotvářet Švédové Joel Illerhag (basa) a Oscar Grönberg (piano) a taky jeden z nejvyhledávanějších dánských bubeníků Morten Haesum. Hostuje zde také kytarista David Dorůžka.

Podívejte se na klip k albu:

Jistým protipólem k Soukupova kvartetu je introvertnější česko-polská formace Inner Spaces, kterou spolu s Vítem Křišťanem a Štěpánkou Balcarovou založili ještě na škole v Katovicích. Tento měsíc se kapela znovu vrací na scénu a 25. října pokřtí v pražském Jazz Docku nové album Light Year.

Také na něm účinkuje o pár let starší kytarista David Dorůžka, ovšem nikoliv jako host, ale jako regulérní člen. Spolupráce s Dorůžkou (projevila se i na letošním Jazzfestu Brno) si Soukup velmi cení:

Rozhovor měsíce: Štěpánka Balcarová v čele Inner Spaces

Štěpánka Balcarová – trumpetistka a skladatelka v kapelách Concept Art Orchestra a Inner Spaces

Hostem březnového Rozhovoru měsíce na nové stanici Český rozhlas Jazz bude trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová. Kapelnice česko-polského kvinteta Inner Spaces a členka souboru wrgha POWU orchestra promluví především o aktuálním albu Light Year, ale zmíní také svá studia v zahraničí nebo spolupráci s dirigentem Edem Partykou.

„David je geniální, takže je radost s ním spolupracovat, velmi nás inspiruje. Zvuk kapely je teď o poznání jiný, doplnění kytary nám dává více možností při psaní. Skladby jsme složili jak já, Štěpánka, Vítek, tak i David. Tím je ten projekt výjimečný, protože se na něm spojují čtyři skladatelé a čtyři odlišné názory.“ Inner Spaces nové album představí na třech českých koncertech koncem října. 

Je toho však mnohem víc, co se patří v souvislosti se Soukupem zmínit: kapela Points, pro niž píše stále nové skladby, vokálně-instrumentální formace Boys Voice, improvizační seskupení Free 5 či Joel Illerhag Ensemble nebo třeba progresivní Concept Art Orchestra.

Co přijde dál? Soukup na to moc nemyslí, aby zbytečně nepřišel o iluze. „Učím se improvizovat v hudbě i v životě, a tak na svých plánech raději moc nelpím.”

Rozhovor měsíce tentokrát uvádí Petr Vidomus a zazní v něm nahrávky kvarteta Luboše Soukupa, Inner Spaces, Concept Art Orchestra a dalších. Textovou verzi si můžete přečíst v říjnovém čísle časopisu Harmonie.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio