Krumlovská základní škola žádá kvůli nízkému počtu žáků o výjimku ze zákona

27. září 2012

Šest žáků chybí Základní škole Linecká v Českém Krumlově k tomu, aby splňovala zákonnou podmínku minimálního počtu dětí ve třídě.

Ten je 17 dětí na jednu třídu, škola by tedy měla mít v devíti třídách 153 žáků, má jich ale jen 147. Krumlovští zastupitelé dnes budou projednávat žádost školy o výjimku.

Podle návrhu usnesení by město mělo výjimku povolit a zavázat se k úhradě zvýšených výdajů na vzdělávací činnost, což představuje na šest žáků zhruba 295 tisíc korun. Finanční prostředky ze státního rozpočtu se totiž poskytují Základní škole podle skutečného počtu žáků zapsaných k září letošního roku.

Základní škola Linecká je nestarší ve městě – funguje od roku 1894, v posledních letech tady investovali více než deset milionů korun do oprav. K dispozici má škola i výtah pro vozíčkáře.

K faktorům, které ovlivňují nižší počet dětí, mimo jiné patří fakt, že v centru města, co by spádové oblasti, žije jen málo rodin s dětmi, dojíždějící žáci zase raději volí školy, které jsou blíže autobusovým zastávkám. Mnozí rodiče dnes také preferují odvoz dětí autem a škola má stigma budovy, ke které se autem nedá přijet.

autor: Ivan Mls
Spustit audio