Nová ostravská superuniverzita se má vyrovnat české špičce

26. září 2012

Vznik superuniverzity na Ostravsku bude revoluční. Vysoká škola báňská a Ostravská univerzita chtějí vytvořit nový typ školy, která zatím v českých podmínkách neexistuje. Chtějí se tak vyrovnat pětici předních tuzemských vysokých škol a současně konkurovat zahraničním. Základ bude v mezioborovém studiu a výzkumu. Někteří studenti už si spolupráci obou škol vyzkoušeli.

Jednadvacetiletá Markéta je ve druhém ročníku Vysoké školy báňské. Už teď ví, že spojení univerzit může v praxi přinést i negativa. Studuje totiž obor biomedicínský technik a z některých předmětů ji tak zkoušejí na lékařské fakultě Ostravské univerzity.

„V rámci výuky nastává problém, že vyučující nerozeznávají rozdíl mezi lékařem nebo všeobecnou sestrou a technikem. Zkoušky bývají na úplně stejné úrovni, takže pro nás je to dost náročné,“ říká studentka.

Sloučení obou škol Markéta pozorně sleduje. Věří, že pomůže také studentům. „Říká se, že bychom mohli mít jako škola více finančních prostředků, a doufám, že se zlepší samotná komunikace mezi vyučujícími a naším vedením,“ dodává.

V Česku podobná zkušenost není

S podobným slučováním nemají české vysoké školy zatím zkušenosti. I proto hledají radu u zahraničních kolegů. Jean-Pierre Finance z francouzské De Lorraine ví, co při slučování tamních čtyř škol najednou bylo nejobtížnější.

„To množství spotřebovaného času k vysvětlování, diskutování a hlavně ke změně v myšlení a chování všech,“ upozorňuje.

Kromě důrazu na výzkum má přinést nová superuniverzita také propojování oborů. Změnu mohou ohrozit jen nechápající lidé, míní rektor VŠB Ivo Vondrák.

„Považuji za největší riziko ten lidský faktor, strach ze změny. Obavy z toho, co se stane se mnou, co se stane s mým pracovištěm,“ dodává rektor.

Obě ostravské vysoké školy teď čekají na novelu zákona, kterou chystá ministerstvo školství. Ta má dořešit například řízení a financování.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu