Lidé, trhající u cest ovoce, se vystavují nebezpečí

29. září 2012

Aleje podél cest napříč celým Středočeským krajem jsou v současné době plné lidí.

Ti tam trhají nejrůznější druhy ovoce, které právě teď dozrává. Jinak tomu není ani u Lidic a Buštěhradu na Kladensku.

Silnici vedoucí z Prahy do Kladna lemují desítky ořešáků královských, na kterých právě dozrávají vlašské ořechy. Každoročně je tam touto dobou klátí a sbírají desítky lidí. Málokteří z nich si ale uvědomují, že se vystavují velkému nebezpečí.

Lidé mnohdy vbíhají bez rozmyšlení i pod kola projíždějících aut. V předchozích letech tam došlo už k několika kolizím aut s chodci. Policie proto všechny nabádá k opatrnosti.

Každý rok sbírá v těchto místech ořechy i paní Mirka z Kladna: „Tady je výborná úroda. Sbírám je na zimu, na pečení i na posypání sladkých knedlíků.“ To, že by ji porazilo auto se nebojí. „Strach občas mám, ale vždy si stoupám dál od silnice,“ dodává.

Desítky ořešáků lemují celou cestu od rychlostní silnice R7 až po výjezd z Buštěhradu. Denně tam projedou tisíce aut. Paní Alena prodává v jednom ze stánků na parkovišti i Památníku Lidice. Celý den kouká na ořešákovou alej. To, že by tam někdy sbírající člověk vběhl do vozovky si nepamatuje: „Za čtyřicet let tu nedošlo k žádnému podobnému konfliktu. Výjimkou je přechod. Tam už jsem několik kolizí viděla.“

Policie proto nabádá při trhání ovoce u silnic a klátění ořechů k větší opatrnosti. Konkrétně u Lidic se letos staly dvě dopravní nehody. Ani jednu ale chodci nezavinili. Pokud by se tak stalo, hrozilo by jim podle kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové i vězení: „Musel by se přitom ale někdo zranit. Chodec musí dodržovat určitá pravidla. V žádném případě nesmí vstoupit do jízdní dráhy jedoucímu vozidlu a ohrozit tím sebe ani řidiče.“

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio