Na jihočeských tratích budou jezdit nové vlaky se speciálním bezpečnostním systémem

2. říjen 2012

Modrý vlak RegioPanter se v pondělí poprvé rozjel po jihočeské železnici, a to z Českých Budějovic do Borovan, Zlivi a zpět.

Jde o novou vlakovou soupravu o dvou vozech. České dráhy po letech, kdy vozy v regionech jen modernizovaly, teď zavádějí zcela nové. RegioPanter nabízí komfort a bezpečnost 21. století. V našem kraji budou jezdit čtyři takové soupravy. Pohání je elektrický proud a jsou plně řízené počítačem. Strojvůdci absolvují speciální školení.

Hlavní trasa RegioPanterů bude Strakonice – České Budějovice – České Velenice. Díky bezpečnostním zařízením by se nemělo stát, že by se vlaky vůbec srazily.

„Trať, kde vlak bude jezdit, je vybavena radiokomunikačním signálem, tady k nehodě absolutně nemůže dojít. A ostatní tratě jsou postupně vybaveny takzvaným radioblokem, což je systém, který eliminuje chybu lidského činitele, aby když udělá chybu člověk, technika ještě zasáhla. Když vlak vjede do nedovoleného úseku, to znamená úseku obsazeného jiným vlakem, tak zaúčinkuje takzvaný stop, který zastaví oba dva vlaky proti sobě,“ říká Antonín Blažek náměstek generálního ředitele Českých drah.

RegioPanter chce cestující okouzlit i komfortem. Informace o jízdě jsou na LCD displejích, vozy jsou klimatizované, vybavené zásuvkami a wi-fi připojením. Toalety lze užívat i ve stanici, matky tam najdou pult na přebalování a vozíčkáři dostatek prostoru pro pohyb. Inženýři totiž koncipovali vlak jako bezbariérový.

Nová vlaková souprava RegioPanter

„Nástupní prostory jsou koncipovány jak pro kočárky a vozíčkáře, tak i pro cyklisty,“ říká Jiří Paruza, ředitel firmy Škoda Vagonka, která vozy vyrobila.

RegioPanter vyrazí na trať České Budějovice – České Velenice v pondělí 8. října. Půjde o zkušební jízdy, ale už s běžnými cestujícími. Vlak normálně jezdí rychlostí 120 km/h, může však jet až 160 km/h. Všechny čtyři soupravy na všech zmíněných tratích by měly jezdit do listopadu příštího roku.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio