Zazpívat u soudu už nestačí. Nový kanadský zákon je tvrdší vůči imigrantům

2. říjen 2012
Zblízka

Čeští Romové odcházejí z Kanady. Nová přísná pravidla pro udělování azylu platící od léta totiž znamenají, že už prakticky nemají naději na získání povolení k pobytu. Zrušení víz pro české turisty však ještě není na programu dne.

Vláda v Ottawě zavedla pro Česko vízovou povinnost v roce 2009. Důvodem byly tisíce žádostí Romů z České republiky o azyl. Od té doby se toho hodně změnilo, a to nejen v oblasti víz. V Kanadě totiž platí od léta nový azylový zákon, podstatně přísnější vůči žadatelům z Evropské unie, tedy i České republiky, Slovenska nebo Maďarska.

„Azyl dostali lidé většinou před zavedením vízové povinnosti,“ říká Anna Poláková, Romka z Prahy. V Kanadě strávila 3 roky a status uprchlíka nedostala. Dobře prý ví, že její předchůdci to měli podstatně snazší.

„Bavila jsem se s lidmi, kteří azyl získali. Stačilo jim u soudu prokázat, že jsou Romové. Někteří třeba jen zazpívali, jiní zatancovali nebo řekli něco romsky. Jednoduše prokázali, že jsou Romové,“ popisuje.

Někteří uprchlíci si musejí platit zdravotní péči sami

Teď už zazpívat zdaleka nestačí. Nový zákon podstatně změnil také podmínky, za jakých Romové o azyl žádají. Dřív bylo běžné, že rozhodnutí soudu trvalo i několik let. V mezidobí měli žadatelé zajištěné slušné ubytování a dostávali podporu. Teď musí soud rozhodnout včetně odvolání do několika týdnů. Když žadatel neuspěje, musí zemi opustit.

Ještě do poloviny roku měli uprchlíci také zdravotní péči zdarma. Ani to už neplatí a pro dceru Anny Polákové Andreu, která je v jiném stavu, je to celkem velký problém. „Co se týče porodu, nikde vás nevezmou. Musíte si všechno platit, veškerou zdravotní péči, jinak vás nepřijmou,“ vysvětluje.

Tak jsou na tom jen uprchlíci ze zemí, které Kanada označila za bezpečné, tedy mimo jiné z České republiky, Maďarska a Slovenska. Žadatelům o azyl z afrických nebo asijských zemí, které jsou prokazatelně diktaturami nebo jimi zmítá občanská válka, dál federální vláda hradí kompletní zdravotní péči.

Rozhodne kanadská vláda o zrušení víz?

V jednom z parků v půlmiliónovém městě Hamilton, které leží asi hodinu jízdy autem od Toronta, ještě před dvěma lety byla slyšet čeština bez nadsázky na každém kroku. V přilehlých panelácích bydlela početná komunita Romů z Čech, Moravy i Slezska – žadatelů o azyl.

Teď už po nich není vidu ani slechu. Někteří odjeli do západní Evropy, stejně jako se to chystají udělat Anna Poláková a její dcera. Většina se však vrátila do České republiky.

Nenastal už tedy čas víza pro Čechy zrušit? Odpovědět by mohlo kanadské ministerstvo pro občanství, imigraci a multikulturnost. Jeho doporučení bude totiž pro rozhodnutí o případném zrušení vízové povinnosti klíčové.

Na mikrofon však nikdo mluvit nechtěl. Po delším čekání jsem dostal odpověď tiskového odboru e-mailem. Je v něm mimo jiné uvedeno, že se Kanada nejprve musí ujistit, že by zrušení vízové povinnosti neznamenalo nárůst nelegální imigrace nebo neoprávněných azylových žádostí. Zvažují se přitom různá kritéria – porušení imigračních předpisů, množství přestupků, počet žádostí o azyl, pravost cestovních dokumentů a podobně.

Kanaďané jednoduše ještě chvíli počkají, než víza zruší. Českému rozhlasu to potvrdili neoficiálně také čeští diplomaté v Ottawě. Je prý možné, že se kanadská vláda bude rozhodovat už někdy začátkem příštího roku. Jestli se někdo chystá do země javorového listu do té doby, s vízem bude muset ještě počítat.


Zvětšit mapu polohy Ottawy

autor: vpo
Spustit audio