Od středy potkáte na železnicích v Ústeckém kraji nové soupravy

2. říjen 2012

Panteři a žraloci se od středy prohánějí po Ústeckém kraji. Nejde o zvířata, ale o názvy nových moderních vlaků. Motorová souprava RegioShark, kde první vůz připomíná hlavu žraloka, se objeví v západní části Ústeckého kraje. Naopak uhlazenější elektrický RegioPanter jezdí už od středy mezi Děčínem a Mostem.

Skřípotem brzd se na ústeckém hlavním nádraží ohlásil RegioPanter, první vlak z patnácti nových souprav, které se objeví do konce roku na tratích v Ústeckém kraji. První už ve středu mezi Mostem a Děčínem.

"Je to souprava, která přináší nový komfort do regionální dopravy srovnatelný s vlaky dálkovými. Jednotka je konstruovaná na rychlost 160 km za hodinu. Je to první výrobek, který plně odpovídá všem evropským normám zejména na bezpečnost. V první řadě cestující překvapí čistota a vůně a poměrně hodně prostoru, např. prostor pro jízdní kola nebo imobilní osoby," vysvětluje Jiří Paruza, předseda představenstva Škody Vagonka, která Pantery pro Ústecký kraj dodala.

Regio Shark je polské výroby. Název po žralokovi mu ale dali čeští cestující, jak prozradil Marcin Jedryczka, zástupce polské firmy Pes: "Češi si vybrali vlak, který je nejlepší v Evropě, je nejbezpečnější a nejpohodlnější."

Nových vlakových souprav bude jezdit v Ústeckém kraji celkem patnáct za zhruba jeden a půl miliardy korun. Proč je České dráhy pořídily? To už řekl Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele Českých drah: "Plníme tím slib, ke kterému jsme se zavázali, že obnovíme vozový park nejen rekonstrukcemi, ale i koupěmi nových souprav."

autor: ces
Spustit audio