Krádeží na seniorech je v Praze stále mnoho. Varovat důvěřivé důchodce policii pomůže i Regina

5. říjen 2012

I obyčejná pochůzka na poštu nebo venčení psa mohou důvěřivým seniorům přivodit velké nepříjemnosti. Své zkušenosti s tím mají nejméně tři stovky důchodců, kteří se letos stali oběťmi obzvláště lstivých krádeží. Většinou slušně vyhlížející zloději si je pečlivě tipovali a s nejrůznějšími záminkami pronikli do jejich bytů, tašek i peněženek. Pražští policisté proto už před časem zřídili speciální Senior tým, který se na tento druh trestné činnosti soustředí. A jak také zjistila redaktorka Evelyna Kulíšková, na podzim přichází i s další novinkou: s rozhlasovou kampaní na Regině s názvem STOP KRIMINALITĚ.

Dobrý den, můžu s vámi dovnitř? Víte, já jdu za známými a teď si nemůžu vzpomenout na příjmení. Mají malý dítě, tak nechci zvonit, abych ho nevzbudil. To jsou Novákovi. Ti bydlí hned vedle mě ve 2. patře."

„Pozor, to je chyba! Pachatel si svou oběť vytipoval na poště, kde si vybírala důchod. Seniorku následně sledoval až k domu, na ženu zaútočil poté, co otevřela domovní dveře a vpustila jej dovnitř…"

Tento a sedm dalších spotů z dílny pražské policie můžete v těchto dnech slyšet ve vysílání Reginy. Podle Ladislava Beránka z Preventivně - informačního oddělení pražské policie mají oslovit a varovat především méně aktivní seniory, pro které je často jediným spojením se světem právě rádio.

„Připravili jsme několik scénářů a podařilo se natočit velmi krátké několikasekundové, nicméně velmi výstižné spoty, které jasně naznačují myšlenku, jakou využívají právě zloději a podvodníci k tomu, aby okradli, případně podvedli samotné seniory."

Policisté přitom zvolili osm nejčastějších zlodějských legend, se kterými se v hlavním městě setkávají. Vedle známé legendy „vnuk", kdy se pachatelé snaží od seniorů vylákat peníze po telefonu a vydávají se přitom za příbuzného, jsou to i daleko drzejší metody, jak si na úkor důvěřivých seniorů pohodlně „přivydělat".

„Paní přicházela ke svému bydlišti, u vchodových dveří ji oslovil muž s tím, že nejede výtah. Paní byla vyděšená z toho, že musí vynášet těžkou tašku do schodů. Na to muž zareagoval tak, že jí pomůže a tašku jí vzal, vynesl do schodů a když získal náskok na schodech, tak jí odcizil peněženku," popsal další častý motiv jeden z vyšetřovatelů kriminálky Prahy III.

I tohoto pachatele, stejně jako dalších 18, se podařilo Senior týmu od ledna do konce září zadržet a zvýšit tak objasněnost trestných činů na seniorech na bezmála polovinu. Ostražitost a hlavně prevence je ale podle policie stále na místě. Nakonec i tomu má sloužit rozhlasová kampaň na Regině.

„My si od toho slibujeme nejen to, že samotní senioři budou mít mnohem více informací, jaké riziko to pro ně přináší, budou cítit, jestli se nedostávají do rizikové situace, ale spoléháme na to, že také jejich okolí, ať už to budou příbuzní nebo jenom sousedi, si budou více hlídat to, jestli senior se právě takové nebezpečné situace nedostává sám a popřípadě policii na to upozorní, abychom mohli zakročit," dodal preventista Ladislav Beránek.

Další užitečné rady ohledně bezpečnosti seniorů najdete také na webových stránkách PČR.

autor: eku
Spustit audio