V Novém Boru probíhá Mezinárodní sklářské sympozium

6. říjen 2012

Celosvětově největší a nejprestižnější akce ve sklářském průmyslu. To je Mezinárodní sklářské sympozium, které právě probíhá po celý víkend na Českolipsku.

Ateliéry plné umělců z celého světa, připravená skleněná stezka, která provede lidi vším, kam se obyčejně nesmí. Přístupné brusírny, malírny a hutě. Ukázky výroby skla, odborné přednášky a výstavy. To všechno nabízí mezinárodní sklářské sympozium v Novém Boru na Českolipsku.

"To je nádhera", s těmito slovy vcházejí návštěvníci do výrobny skleněných lustrů. Nad hlavami jim visí nádherná skleněná díla, lustry, které si objednávají na zakázku milionáři a šejkové z celého světa. V rámci sympozia je možné nahlédnout do výrobny takových svítidel. Otevřené jsou i další provozy, sklárny, hutě nebo třeba brusírny skla.

Kromě otevřených skláren vypovídají o tom, že sympozium právě probíhá, vlajky všech možných zemí světa, které visí na novoborském náměstí. Vypadá to, že symposium je opravdu velkou akcí. Potvrzuje to kurátor symposia Milan Hlaveš: "Mezinárodní sklářské sympozium IGS je nejvýznamější a největší akce svého druhu na světě."

Na přehlídce sklářského průmyslu a umění se představí řada zvučných světoznámých jmen. Svoje nápady a šikovné ruce ale představí letos poprvé také mladí umělci, s nápadem pořádat pravidelně festival skla přišla před třiceti lety novoborská společnost Crystalex.

Sympozium skončí v neděli. Něco po něm ale v Novém Boru zůstane. Velká socha, kterou věnoval Novému Boru právě při příležitosti sympozia významný holandský umělec Hans van Bentem.

A v Novém Boru nezůstane po skončení sympozia jenom velká socha anděla, nebo chcete-li bojovníka. Ve zdejším muzeu zůstanou také díla, která výtvarníci během celého sympozia v ateliérech vyrobí. Vernisáž výstavy těchto děl mohou všichni zájemci navštívit v neděli v 11 hodin v novoborském sklářském muzeu.

autor: sas
Spustit audio