Opravy na Národním divadle pokračují, první prosvětlená fasáda se objeví na jaře

7. říjen 2012

Pečlivé čištění, pokládání nových dlažeb nebo výměny poškozených částí výzdoby. To všechno se od začátku června děje na severní straně fasády Národního divadla v Praze. Bezmála osmdesátimilionové práce na kompletní rekonstrukci historické budovy mají pokračovat až do konce roku 2015. Už teď ale za sebou dělníci nechávají viditelné změny. Zblízka se na ně šla podívat redaktorka Evelyna Kulíšková.

„Můžete mi tedy říct, čím se to čistí?"
„Je to drobný písek, musí se čistit samozřejmě plynule, aby nedošlo k přečištění nebo naopak k nedočištění, aby se nevniklo do vlastní struktury toho kamene. Takže opravdu je to jemná, pečlivá práce."
„A když se dívám támhle na ty kameny, tak jsou pěkně černé. To taky bude vybělené?"
„Taky. Vybělené ne, ale vyčištěné," vysvětluje mi u lešení na Národní třídě vedoucí stavby Martin Topka ze zhotovitelské firmy OHL ŽS a mezi prsty prosívá jemný písek. Zažraná černota díky němu a také vysokotlakým vodním pistolím z budovy mizí a zůstává jen světle okrová fasáda. Takto má do tří let vypadat celé pražské Národní divadlo. Zatím se ale nejmarkantnější změny odehrávají vysoko nad hlavami Pražanů.

"Tady máte možnost vidět tambur bez lešení. Takto bude vypadat barevnost fasád. Nad tou římsou je to finále. To jsou odstíny od šedé přes okrovou oranžovou, cihlovou. To má imitovat, jakoby to bylo sestaveno z pískovců. Ten předěl, odkud se fasády dělají je ta balustráda nahoře a pokračuje až na úroveň terénu. Jsou v ní zahrnuty všechny výplně otvorů - okna, dveře, vídíe, že jsou tady přípravy pro světla, klempířské prvky - okapy, svody a finalizuje se tady podlaha pro novou dlažbu."

Podle plánu by mělo být na severní fasádě hotovo už na jaře. Pokud ovšem harmonogram opět nezpozdí restaurátorské posudky. Národní památkový ústav, který na celou rekonstrukci dohlíží, totiž krátce před zahájením oprav rozhodl, že z historické budovy musí navíc zmizet veškeré nánosy špíny i nátěru, které při posledních opravách v 80. letech na fasádu přibyly.

„To divadlo mělo zůstat podle původního projektu pořád černé tak, jak bylo. Měly se pouze opravit ty kamenné prvky, omítky tak, aby to vlastně vydrželo dalších minimálně 30 - 50 let," dodává zástupce technicko-provozního ředitele ND Miroslav Růžička s tím, že se snímáním černých krust musela divadlu pomoct speciální čistící technika, kterou jste slyšeli v akci hned v úvodu. Tu zdarma zapůjčila firma Kärcher, která už má s čištěním kulturních památek své zkušenosti.

„My jsme začali tou sochou Krista v Rio de Janeiru, zajímavý projekt v USA - sochy čtyř prezidentů v Jižní Dakotě. V Evropě jsme čistili kolonády na Svatopetrském náměstí v Římě… " vyjmenovala některé z mnoha čištěných památek jednatelka Milada Skutilová.

Historická budova má být pod lešením skryta až do roku 2015. Pokud nedojde ke komplikacím, mohla by se doba oprav zkrátit i o celý rok. A první čelní vyčištěnou fasádu by tak Pražané mohli spatřit už v polovině příštího roku.

autor: eku
Spustit audio