Lipůvka na Blanensku čeká na stavbu R43, zatím obec sužují tisíce aut

8. říjen 2012

Silnice smrti - tak se přezdívá silnici I/43 spojující Brno a Svitavy. Je páteřní tepnou severní části Jihomoravského kraje, ale její kapacita už léta nestačí narůstajícímu počtu aut.

Nahradit ji má rychlostní silnice R 43. Jenže o její trasu se vedou spory a to je také jeden z důvodů, proč stále nejsou schválené krajské zásady územního rozvoje - dokument, bez kterého se nedá stavět.

Desítky obcí a měst, kterými prochází stávající silnice, tím trpí. Mezi nimi i Lipůvka na Blanensku, kudy projede denně až třicet tisíc aut. Lidé nemohou přejít silnici a některým praskají domy.

„Já to vidím tak, že je to nejvíc vytížená silnice první třídy v České republice. A mimo jiné je to silnice smrti,“ říká Jiří Antonovič, který už před lety zorganizoval petici za výstavbu R43. Podepsala ji většina obyvatel Lipůvky.

Stávající silnice je nebezpečná

Některým lidem kvůli dopravě prasakají domy

Mezitím přibývají další mrtví. „V naší obci byla na přechodu přejeta paní. Jsou zde smrtelné nehody směrem na Černou Horu. Vozovka je úzká a už neodpovídá kapacitě, která dnes je. Není možné zde předjet kamion a tím se tvoří kolony,“ zlobí se starostka Lipůvky Alena Kristýnová (STAN).

Trasu R43 starostka neřeší. Hlavně ať už se staví. Kdekoli. „Máme blokovaná území, buď pro obchvat nebo pro dálnici a mění se to, když řeknu, každé dva roky, tak nepřeháním,“ dodává starostka s tím, že problémem jsou také nedávno soudně zrušené Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Frekventovaná silnice nevadí jen majiteli restaurace

Záměr vybudovat R43 je přitom starý již přes 70 let. Snad jediný, komu současný stav nevadí, je majitel zdejší vyhlášené restaurace. „My jsme rádi, že tady jezdí auta, protože nám přivádí návštěvníky restaurace, ale věřím, že lidem, kteří tady bydlí, se to samozřejmě nelíbí,“ potvrzuje účetní restaurace Lenka Komárková.

Stavbu R43 v trase, kterou dlouhodobě prosazují krajští zastupitelé napříč politickým spektrem, naopak odmítají desetitisíce obyvatel Brna a obcí na jih od něj.

Vadí jim, že už teď je u nich nadlimitní hluk a prašnost, což by rychlostní silnice ještě zhoršila. Platí to i pro Ostopovice, odkud se dnes po 17. hodině bude vysílat předvolební Speciál Martina Veselovského. Videopřenos můžete sledovat také na webu zprávy.rozhlas.cz.

autor: gaj
Spustit audio