Ludomír Brož: Zachránili jsme osmiletého Dana s popáleninami na 90 % těla

8. říjen 2012

S přednostou Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Ludomírem Brožem jsme hovořili o léčbě popálenin.

Lékaři Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady přepsali statistiky. Podařilo se jim zachránit život osmiletého Daniela, který utrpěl popáleniny třetího stupně na 90 procentech těla. Většinou jsou přitom traumata na více než 80 procentech těla neslučitelná ze životem.

V březnu letošního roku chtěl malý Daniel vodou uhasit oheň. V nádobě bylo ale ředidlo. Došlo k rozsáhlému zranění a péči o Daniela převzali lékaři z Kliniky popáleninové medicíny. Hoch strávil 149 dnů v umělém spánku. Nyní rehabilituje. Do dvou týdnu ho čeká propuštění do domácí péče.

Vážnější popáleniny, které musí ošetřit lékaři, utrpí asi procento obyvatel ročně. Z toho 40 procent postižených představují děti. Studie úrazů u dětí do 14 let ukazují, že nejrizikovějším místem popáleninového traumatu u dětí je domácí prostředí (opaření, oheň, kontaktní popálení, elektrické popálení). U dospělých se zase jedná o opaření horkou tekutinou nebo párou, dále o popálení plamenem a elektrické nebo chemické poškození.

Popáleniny se rozlišují na povrchní a hluboké. Povrchní jsou velmi bolestivé. Projevují se zarudnutím, otokem a někdy tvorbou puchýřů.

Hluboká popálenina představuje popálení kůže v celé tloušťce. S ohledem na míře poškození se projevuje mimo jiné zarudnutím s centrálním výbledem, potrhanými puchýři, menší bolestivostí. Ve vážnějších případech dochází k nekróze tkáně, barva je žlutavá, hnědá až černá, někdy se jedná o zuhelnatění.

Po pálení je nutná první pomoc postiženému. Poškozené plochy kůže je nutné okamžitě chladit a v případě potřeby i sterilně zakrýt. Chladíme pouze do 5 procent popáleného tělesného povrchu - především obličej, krk a ruce.

Při větším rozsahu popálení se naopak snažíme zakrytím ploch zabránit celkovému prochlazení organismu. Popálené plochy nečistíme, přiškvařený oděv nestrháváme a celé plochy zabalíme do sterilního krytí.

Spustit audio