Havířovský magistrát volá po opravě ubytovny Merkur

7. říjen 2012
Zprávy , Zprávy

Havířovská radnice volá po opravě ubytovny Merkur. Komplex budov z 60. let minulého století je podle ní ve špatném technickém stavu a hrozí, že přestane sloužit sociálně slabým obyvatelům. I proto magistrát tlačí na majitele - společnost RPG - aby nechala ubytovnu zrekonstruovat. Jak jsme zjistili, řada lidí by na jejím místě viděla raději užitečnější stavbu.

Devětašedesátiletý pan Milan chodí kolem Merkuru každý den. S nostalgií vzpomíná na jeho zlaté časy a všechny zábavy, které tam prožil. Teď ale nad jeho proměnou jen nevěřícně kroutí hlavou.

„Teď je to katastrofa. Mám zato, že ti občané, co tady jsou, dělají větší binec a fakticky to devastují,“ míní pan Milan.

Pětašedesátileté paní Jiřině, která nedaleko ubytovny pravidelně venčí svého psa, je chátrající komplex doslova trnem v oku.

„Mělo by se to kompletně spravit, aby byl celý areál využitý a bylo to fakt pěkné,“ říká. Celá lokalita by si navíc podle ní zasloužila mnohem lepší využití. „Kdyby bylo po mém, dala bych to celé pryč a postavila tady něco pro seniory. Nějaké středisko, které by mělo nějaký smysl.“

Merkur obývají lidé, kteří si na běžné bydlení v Havířově nemohou sáhnout. Chybí jim peníze a v občance mají často trvalé bydliště na magistrátu.

I radním neutěšený stav ubytovny vadí. „Vedeme jednání se společností, která tento objekt vlastní. A chceme samozřejmě, aby se technický stav ubytovny zlepšil,“ potvrzuje mluvčí havířovské radnice Eva Wojnarová.

Kromě toho chce město vyřešit i stížnosti lidí, kterým se nelíbí hluk a nepořádek vycházející z restaurace v budově ubytovny.

„Budeme uvažovat, jestli provoz třeba té restaurace nějak upravit obecně závaznou vyhláškou, případně přistoupit k jiným restrikcím,“ dodává mluvčí magistrátu.

Petr Handl z firmy RPG ale odmítá, že je jejich majetek ve špatném stavu. Jediným problémem podle něj je technický stav balkónů, které ale čeká v budoucnu oprava. Dodržování pořádku v tamní restauraci je navíc plně v kompetenci provozovatele ubytovny.

„Byly učiněny výzvy ke sjednání nápravy a pokud nebude sjednána, pak jsme ztotožněni s tím, že i město využije veškerých svých prostředků, aby tato provozovna nebyla vedena ve stylu, který by občany obtěžoval,“ ujišťuje Handl.

Ubytovací komplex Merkur nabízí bydlení až čtyřem stovkám lidí, ze tří čtvrtin je teď naplněný. Ve velké míře slouží jako sociální bydlení pro ty, kterým město není schopno nabídnout levné nájmy v městských domech.

autor: stj
Spustit audio