Duchcov na Teplicku koupil trosku bývalého nádraží

8. říjen 2012

Zdevastovanou budovu bývalého nádraží koupila radnice v Duchcově na Teplicku. Město Doufá, že najde investora, který ji opraví. Náklady na rekonstrukci ale půjdou do desítek milionů.

Budova bývalého vlakového nádraží v Duchcově na Teplicku je už několik desítek let v havarijním stavu. Dnes jde vlastně jen o obvodové zdivo, protože střecha a patra se už zřítila. Radnice teď koupila rozpadlý dům za 340 tisíc korun od Správy železniční dopravní cesty.

O osudu budovy se rozhodlo na posledním zasedáním zastupitelů. S mírnou převahou na něm zvítězili ti, kdo byli pro její odkoupení. Jedním z nich je i Pavel Koukal z ČSSD.

„Vzhledem k tomu, jaký význam má tato budova pro obnovu celé čtvrti Jižní město, je povinností města tuhle budovu odkoupit a třeba i se ztrátou ji poskytnout podnikateli, který se obětuje proto, aby zachránil celé historické město,“ je přesvědčený Koukal.

Oprava památkově chráněné budovy vyjde odhadem na zhruba dvě až tři desítky milionů korun. Pokud se nenajde podnikatel, který ji zaplatí, bude muset radnice nádraží opravit sama, anebo ho zbourá.

„Je to napůl zřícená budova, která má zborcené stropy. Náklady na opravu budou v desítkách milionů korun,“ namítá místostarosta Duchcova za ČSSD Zbyněk Šimbera.

Pavel Koukal ale tvrdí, že se jistě podnikatel, který budovu opraví, najde. Nabízí se ale otázka, proč tedy případný zájemce nekoupil budovu už dříve přímo od Správy železniční dopravní cesty. Podle Koukala proto, že soukromý podnikatel by za ni zaplatil o zhruba 400 tisíc korun víc, než radnice. Pavel Koukal navíc vidí ve vzkříšení starého nádraží rozkvět celé jižní části města.

Jenže kdysi skutečně výstavní část Duchova jen dnes z většiny v havarijním stavu, obývají ji převážně sociálně slabí. Staré nádraží je dnes díky těžbě uhlí nikoliv uprostřed, ale na samém okraji této čtvrti. A navíc, vlaky sem už několik desítek let nezajíždí, protože hlavní železniční trať s ním i nové nádraží, stojí na opačném konci města. Podle Zbyňka Šimbery si tak nesmyslný nákup ruiny vyžádá roční výdaje na zabezpečení už tak špatného stavu starého nádraží.

autor: Jan Beneš
Spustit audio