Jak správně krmit psa nebo kočku

11. říjen 2012
Rada pro tento den

Dnes máme pro posluchače rady chovatelky závodních psů Kateřiny Palečkové, jaké krmení vybrat pro naše domácí miláčky.

Rady jsou podloženy její dlouholetou zkušeností s výživou psů, kteří trénují a závodí v drsných podmínkách severské Skandinávie. Ostatně ne nadarmo přední výrobci granulí testují krmivo právě v terénu u saňových psů.

Pokud jde o odpověď na základní otázku, zda krmit jen granulemi nebo stravou připravovanou doma z koupených surovin, ani jedna z možností není správně
Pokud jde o závodní psy, minimálně 50% denní stravy takového čtyřnohého atleta tvoří syrové maso a ryby, čistý tuk či rybí olej. Výhody doma připravené vařené a syrové stravy tkví například i v tom, že po jejím nasazení může až překvapivě rychle ustoupit mnoho potravinových alergií, citlivé trávení, kožní problémy, různé výtoky, ale i častá únava nebo objemná či zapáchající stolice. Pokud dodržíme základní zásady přípravy a do menu dodáme všechny důležité suroviny, nemusíme se bát, že by po doma připravované stravě zvířeti scházelo něco, co potřebuje.

Pes a kočka jsou masožravci, maso a bílkoviny živočišného původu by tedy měly tvořit minimálně polovinu, lépe dvě třetiny celkové denní porce
Jednou z nejčastějších otázek pak je, zda podávat maso syrové, nebo vařené. Obojí je v pořádku, samozřejmě za dodržení některých zásad. Syrové maso by mělo být před konzumací uchováno v mrazáku o teplotě alespoň –18 °C, aby nepřežili případní paraziti, stejnému účelu slouží u vařeného masa vysoká teplota. Syrové maso ale oproti vařenému obsahuje enzymy životně důležité nejen pro zdravé trávicí ústrojí zvířete, ale i pro celý jeho imunitní systém. Vařením se enzymy zničí; nejsou ani v komerčně vyráběných krmivech, tedy v granulích a konzervách. Syrové maso lze krmit bez obav i s kostmi, kdežto kosti vařené se nedoporučují. Výbornými zdroji jsou kuřecí a krůtí maso, drůbeží krky a žaludky, hovězí žaludky, hovězí maso, různé druhy ryb a mořských živočichů, vařená vajíčka, ale také neslazený bílý jogurt nebo kefír. Další část jídelníčku připravovaného doma tvoří tuky, sacharidy, kvalitní vláknina, vitaminy a minerály.

Celý text najdete v řijnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.