Jak správně krmit psa nebo kočku
Dnes máme pro posluchače rady chovatelky závodních psů Kateřiny Palečkové, jaké krmení vybrat pro naše domácí miláčky.
Rady jsou podloženy její dlouholetou zkušeností s výživou psů, kteří trénují a závodí v drsných podmínkách severské Skandinávie. Ostatně ne nadarmo přední výrobci granulí testují krmivo právě v terénu u saňových psů.
Pokud jde o odpověď na základní otázku, zda krmit jen granulemi nebo stravou připravovanou doma z koupených surovin, ani jedna z možností není správně
Pokud jde o závodní psy, minimálně 50% denní stravy takového čtyřnohého atleta tvoří syrové maso a ryby, čistý tuk či rybí olej. Výhody doma připravené vařené a syrové stravy tkví například i v tom, že po jejím nasazení může až překvapivě rychle ustoupit mnoho potravinových alergií, citlivé trávení, kožní problémy, různé výtoky, ale i častá únava nebo objemná či zapáchající stolice. Pokud dodržíme základní zásady přípravy a do menu dodáme všechny důležité suroviny, nemusíme se bát, že by po doma připravované stravě zvířeti scházelo něco, co potřebuje.
Pes a kočka jsou masožravci, maso a bílkoviny živočišného původu by tedy měly tvořit minimálně polovinu, lépe dvě třetiny celkové denní porce
Jednou z nejčastějších otázek pak je, zda podávat maso syrové, nebo vařené. Obojí je v pořádku, samozřejmě za dodržení některých zásad. Syrové maso by mělo být před konzumací uchováno v mrazáku o teplotě alespoň –18 °C, aby nepřežili případní paraziti, stejnému účelu slouží u vařeného masa vysoká teplota. Syrové maso ale oproti vařenému obsahuje enzymy životně důležité nejen pro zdravé trávicí ústrojí zvířete, ale i pro celý jeho imunitní systém. Vařením se enzymy zničí; nejsou ani v komerčně vyráběných krmivech, tedy v granulích a konzervách. Syrové maso lze krmit bez obav i s kostmi, kdežto kosti vařené se nedoporučují. Výbornými zdroji jsou kuřecí a krůtí maso, drůbeží krky a žaludky, hovězí žaludky, hovězí maso, různé druhy ryb a mořských živočichů, vařená vajíčka, ale také neslazený bílý jogurt nebo kefír. Další část jídelníčku připravovaného doma tvoří tuky, sacharidy, kvalitní vláknina, vitaminy a minerály.
Celý text najdete v řijnovém čísle časopisu Receptář.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.