Domovu pro seniory v Chrudimi hrozí odebrání registrace, přesto se chystá kolaudace

9. říjen 2012

Soukromý domov pro seniory v Chrudimi chystá částečnou kolaudaci, zároveň mu ale hrozí odebrání registrace. Domov pro seniory v areálu bývalého pivovaru provázejí vleklé potíže.

Kvůli posunutí termínu dokončení stavby umístil provozovatel téměř čtyřicet klientů do náhradních prostor. Ty mu ale stavební úřad na jaře nařídil vystěhovat. Soukromý investor nařízení ignoroval. V příštím týdnu plánuje částečné zprovoznění hlavní budovy.

Zároveň s rozhodnutím investora ovšem krajský úřad rozhodl o zrušení registrace služby. Měnily se totiž nejen prostory, ale i názvy společností provozovatele.

„My jsme vydali rozhodnutí o zrušení registrace sociální služby domov se zvláštním režimem pro Lůžkové centrum v Chrudimi z důvodů nesplnění podmínky vlastnického nebo jiného práva k objektu nebo prostorám, v nichž jsou poskytovány služby centra. Změnily se totiž mezi registrací, která byla provedena, tuším, v lednu, podmínky. Z tohoto důvodu jsme vydali toto rozhodnutí o zrušení registrace,“ vysvětlila vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Helena Zahálková.

Nepřehledná situace netěší ani chrudimskou radnici. Ta uvažovala o příspěvku na provoz nového domova seniorů. Původní rozhodnutí, které počítalo s částkou přibližně milion korun ročně, ale zastupitelé zrušili.

Ředitel společnosti Lůžkové a sociální centrum pro seniory Milan Jiruška totiž zatajil závažné nedostatky, se kterými se projekt potýká.

Místostarosta Chrudimi Jan Čechlovský je přesto připravený o spolupráci jednat:

„Chrudim určitě potřebuje zařízení s lůžky domova důchodců. My to máme v našem komunitním plánu a ve výhledu s ním počítáme. Co se týká tady zařízení pana Jirušky, s ním jsem jednal naposledy někdy v polovině září, obecně jsme debatovali o tom, že pokud jeho zařízení splní všechny potřebné podmínky, to znamená, bude mít kolaudační rozhodnutí, bude mít registraci na službu, tak budu za město připraven k tomu, abychom navázali na jednání, která probíhala v loňském roce, a pokračovali v diskuzi o možné spolupráci města a tohoto zařízení.“

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: kop
Spustit audio