Karlovarský kraj chce do tří let výrazně omezit výskyt bolševníku

10. říjen 2012

Karlovarský kraj chce omezit výskyt takzvaných invazivních rostlin. A to do tří let a na co nejnižší možné minimum. Podle odborníků úplné vyčištění tohoto plevele možné není. Pravidelná údržba ale může zamezit dalšímu šíření.

Poslední průzkumy ukázaly, že bolševník velkolepý patří k nejrozšířenějším v regionu. Místní vegetaci ale významně poškozují také křídlatka a netýkavka žláznatá. Zmapováno bylo celkem 41 tisíc parcel. Obecně se potvrdilo, že tyto rostliny se hůř šíří tam, kde se půda zemědělsky využívá.

Bolševník velkolepý se v Karlovarském kraji rozrostl na 50 čtverečních kilometrech. Předčí tak rozlohu dalších nebezpečných rostlin v kraji - křídlatky a netýkavky. Ukázalo to mapování výskytu takzvaných invazních rostlin, které nechal vypracovat krajský úřad v srpnu letošního roku. Nyní hejtmanství data vyhodnocuje.

Kraj nyní oslovil téměř 5 tisíc vlastníků pozemků. Ti musejí dát souhlas k odbornému zásahu. U majitelů, kteří nejsou k nalezení, je možné nahradit souhlas vydáním veřejné vyhlášky. Se zahájeném likvidace rostlin se začne zřejmě v červenci 2013.

Náklady na likvidaci invazivních rostlin v Karlovarském kraji jsou odhadovány na 140 milionů korun a pokrýt by je měly evropské dotace. Jejich úplné vymícení je ale prakticky nemožné. Po skončení likvidace budou muset o své pozemky pečovat dál jejich vlastníci.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio