Ražba protipovodňové štoly v Jablonci poničila kromě domů také památky

10. říjen 2012

Z ražby protipovodňové štoly, která povede podzemím Jablonce nad Nisou, nejsou tamní lidé příliš nadšení. Nelíbí se jim hluk a nepořádek kolem stavby. Teď navíc přibyly další problémy, popraskané zdi, narušená statika a poničené památky.

Stavební firma sice slíbila lidem, že veškeré zničené věci nechá opravit a majitelům zaplatí náhradu, některé domy jsou ale tak vzácné, že je znovu opravit do původní podoby půjde jen těžko.

Památkový ústav přijímá připomínky, a ty pak předá městu. To je ale tak všechno, co mohou památkáři udělat, veškeré kompetence má v ruce pak už město Jablonec nad Nisou.

Město podněty od obyvatel i památkářů sbírá, věnuje se jim nově speciální komise, jak říká Markéta Hozová z jablonecké radnice: „Byla zřízena koordinační skupina, pan primátor rozhodl, že se bude pravidelně scházet proto, abychom prověřili, zda stavba probíhá podle technologií tak, jak má, zda ochranné pásmo, které je stanovené zhotovitelem, je skutečně široké tak, jak má být, abychom ochránili obyvatele města a jejich domy tak, abychom minimalizovali škody, způsobené stavbou.“

Jablonec upozorňuje na to, že za problémy způsobené hloubením štoly nemůže, protože: „Statutární město jablonec nad Nisou není ani investorem stavby, ani stavbu nijak nedozoruje, ani jí nepovoloval... Stavbu povoloval stavební úřad krajského úřadu Libereckého kraje.“ říká Hozová.

To ale není pravda. Liberecký kraj potvrdil, že stavební povolení sice vydal Stavební úřad Libereckého kraje, ale s jeho vydáním musel jablonecký magistrát souhlasit. Co se týká nejproblematičtějších prací, tedy hloubení, které způsobuje hluk, otřesy a následné poškození domů, s tím nemůže nic dělat ani Jablonec ani Liberecký kraj. Techniku ražení štoly má totiž na starosti báňský úřad.

autor: sas
Spustit audio