Britsko-maďarská hudební debata

12. říjen 2012

Jen málo evropských zemí se může pochlubit tak vitální scénou tradiční hudby, jako Maďarsko, a totéž shodou okolností platí i o oblasti na opačné straně našeho kontinentu: o Britských ostrovech.

Je možné tak rozdílné hudební scény porovnat? I když to na první pohled není zřejmé, Budapešť i Britské ostrovy vedou trvalý a nenápadný dialog. Dnes už veteránská maďarská skupina Muzsikás a zpěvačka Márta Sebestyén pronikly na světovou scénu právě přes Anglii. Maďarská hudba přitahovala hudebníky z Londýna i Dublinu už od 80. let, budapešťský multiinstrumentalista a ex-manžel Márty Sebestyén Nikola Parov se díky tomu stal členem výpravného projektu Riverdance. Roku 1991 natočil Parov spolu s Andy Irvinem a Davy Spillanem průlomové album East Wind, které pro Západ objevilo kouzlo balkánských stylů ještě před tím, než Goran Bregovič zviditelnil srbské dechovky v Kusturicově Undergroundu. V Čajovně 15. října na tento historický základ navážeme současnou tvorbou – například posledním albem romské skupiny Parno Graszt či písničkářkami nové vlny anglického folku Katie Rose a Emily Portman.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.