Jazzmani volají o pomoc Svatopluku Košvancovi

12. říjen 2012

Špička českého trombónu Svatopluk Košvanec přišel o pravou ruku. Jazzoví hudebníci nyní založili sbírku na jeho podporu.

„Pro jazzového hudebníka jde o tragédii, protože pokud nehraje, nic nevydělá. Na koncertech je ekonomicky závislý,“ říká jeden z garantů sbírky Pomožme Sváťovi, bubeník Martin Šulc z České jazzové společnosti. „I přes to, že si Sváťa zachovává svoji typicky dobrou náladu a pozitivní přístup, rychlá finanční pomoc nás všech je na místě,“ dodává.

Vážné onemocnění diagnostikovali Košvancovi lékaři náhodou při nesouvisející operaci. Zhoubný nádor kostí (metastáza) nakonec vedl až k nutné amputaci hudebníkovy pravé ruky. Protože je slavný trombonista pravák, na svůj nástroj už si od té doby nezahrál.

„Momentálně mu vyrábějí speciální trombón, na který lze hrát levou rukou. Pro dojíždění bude potřebovat také auto s automatickou převodovkou. To všechno stojí peníze, které nemá,“ vysvětluje Martin Šulc.

U zrodu sbírky na pomoc Svatopluku Košvancovi stál jeho někdejší žák, trombonista Přemysl Tomšíček. Jazzová komunita zareagovala pružně. Hudebníci spjatí s Českou jazzovou společností i mimo ni chtěli nejprve zorganizovat charitativní koncert, ke kterému sice nakonec nedošlo, ale alespoň mu věnovali výtěžek z charitativní dražby obrazu (na Letní jazzové dílně).

Jak říká Šulc, nejde o první podobnou charitativní akci. „Již dříve se jazzmani podobně spojili při sbírce na saxofonistu Rosťu Fraše, kterému našli rovněž vážné onemocnění.“

Podrobnosti o sbírce na podporu Svatopluka Košvance lze najít na webu www.kosvanecaid.cz. „Tam je vše potřebné, včetně čísla účtu, na který lze poslat i malý příspěvek, a jmen lidí, kteří za tím stojí,“ dodává Šulc.

Svatopluk Košvanec (1936) patří po desetiletí k nejvýznamnějším osobnostem českého jazzu. Od roku 1959 byl vedoucím sólistou Jazz Comba Ústí nad Labem a o více než deset let později členem Jazz Celuly Laca Decziho nebo Jazzového orchestru Československého rozhlasu (JOČR). Při zahraničních vystoupeních JOČRu si získal pověst jednoho z nejlepších evropských trombonistů. Jeho zatím poslední nahrávkou je CD Unforgetttable (2009), na němž účinkují např. Osian Roberts nebo George Mraz.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio