Metanolová aféra nekončí. Stále se objevují nové láhve s jedovatou látkou

16. říjen 2012

Dnes (16.10.) Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila výsledky kontroly ve skladě společnosti Verdana ve Zlíně. V neoznačených lahvích tuzemáku likérky Drak objevila padesát procent metylalkoholu. Nalezené množství by dokázalo usmrtit tisíce lidí.

Ústecký kraj je jedním z regionů, kterých se - alespoň prozatím - metanolová aféra nedotkla. Počet kontrol, které hygienici, policisté i celníci v kraji provedli, už přesto zdaleka přesáhl tisícovku.

„Kontroly metanolu stále probíhají...“ potvrdila Simona Fujarová z krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. Jsou to už stovky litrů podezřelého alkoholu, který zabavili celníci na severu Čech za poslední měsíc, kdy etanolová aféra vypukla.

„Celní správa, jako správce daně, kontroluje především řádné zdanění lihovin a značení lihovin kontrolní páskou... Kontroly probíhají neustále, pomalu každý den... V uplynulém týdnu provedli čtyřicet pět kontrol, v pěti případech byl přitom nález pozitivní – prodejci nepředložili doklady... Celníci odvezli bezmála dvě stě litrů těchto pochybných lihovin. Pokud bude při laboratorních testech zjištěn metylalkohol, budou tyto případy předány Krajské hygienické stanici. Popřípadě Potravinářské inspekci.“ řekl Jiří Nejedlý, mluvčí celníků v Ústeckém kraji.

Údaje o závadném alkoholu se shromažďují u hygieniků, kteří provedli v minulém týdnu sedmdesát dva kontrol. Jsou to také hygienici, kteří mohou udělit sankce. A pokuty stále přibývají. „Byly uděleny, s ohledem na akci Metanol, dvě sankce - ve výši patnáct tisíc korun. Chyběly požadované doklady.“ dodala Simona Fujarová z krajské hygienické stanice.

autor: ces
Spustit audio