Mladé Češky pomáhají Zambijcům stát se dobrými řemeslníky

V Česku v posledních letech viditelně ubývá šikovných řemeslníků a pověst o zlatých českých ručičkách může mít k realitě už dost daleko. S nedostatkem zručných instalatérů nebo švadlen se potýká i řada rozvojových zemí. Že má řemeslo zlaté dno, pochopily mladé Češky působící v rozvojové pomoci v africké Zambii. Vymyslely a loni na podzim tam odstartovaly projekt řemeslných kurzů pro mladé lidi z chudých poměrů na silně zaostalém západě země.

„Má to tři místnosti, v každé je jedna dílna. Tady jsou elektrikáři, tady jsou krejčí a tady je food production, což je něco jako pekař, kuchař a číšník,“ dozvídám se na úvod.

Stojíme s českou dobrovolnicí Lucií u základní školy Katongo blízko západozambijského města Mongu. V těchto končinách je dost malárie i HIV, většinu roku pořádné vedro, v půdě hodně písku. Zato o práci tady člověk moc nezavadí, v obchodech je skutečně jen to nejzákladnější a elektřina často vypadává.

Region zvaný Barotsko potřebuje zručné řemeslníky a odborníky v praktických oborech jako sůl. Běžné učňovské studium je však v Zambii velmi drahé. V úhledné budově postavené z českých peněz proto koordinátorka projektu Lucie nabízí zdejší mládeži alternativu.

Žáci si zkoušejí i to, jak jednat se zákazníkem

Pod vedením učitele pana Kafuni tady skupinka lidí kolem dvacítky trénuje elektroinstalace. Lucie se od začátku kurzu snaží studentům vyvracet iluzi, že po úspěšném testu se jim otevřou bezbřehé pracovní příležitosti. Raději je už během učňovského studia navádí k úvahám o založení vlastního byznysu a k práci na vlastních projektech.

„Máme tady velmi chytrá děcka, která by za jiných okolností byla na VUT nebo ČVUT. Ale takhle jim můžeme říct jenom: Začněte. Zkuste chodit, zkuste podnikat, zkuste hledat zákazníky. Protože poptávka po specialistech tady je, lidé staví. Říkáme jim proto: Zkuste si vydělat a potom si třeba v budoucnosti zaplatíte vyšší kurz,“ popisuje Lucie.

Přesunujeme se do krejčovské dílny, kde na rozdíl od té elektrikářské převažují dívky. Mají tady sedm elektrických šicích strojů japonské produkce, jeden speciální „overlock“ i dvě šlapací a dvě ruční mašiny, které se hodí při častých výpadcích proudu.

Jedna ze šiček se představuje jako Mutumba. Dokončuje práci na sukni, kterou se prý pokusí prodat na trhu. Žáci se tady snaží o výrobu moderních i tradičních oděvů zdejšího kmene Lozi. Šijí ze saténu i místního materiálu, takzvaného čitenge.

Šijí se tady také symboly vládní revoluční strany z nedaleké Angoly

Zambijcům prý většinou chybí soutěživost

„Děcka si už teď dělají vlastní projekty, už teď šijí pro lidi. Když má někdo zájem třeba o sukni nebo o košili, tak sem může přijít. Lidi sem také chodí kupovat chleba. Ale protože jsme tady hlavně od toho, abychom učili, není výdělek úplně významný. Je to hlavně dobrá zkušenost pro děcka, aby si poprvé vyzkoušela, co to je jednat se zákazníkem,“ vysvětluje Lucie.

Je málo pravděpodobné, že by české úsilí o výchovu mladých řemeslníků nepřineslo ovoce. Lucie potvrzuje, že valná většina jejích studentů je šikovná a v hodinách aktivní.

Nicméně sama přiznává, že přetavit zajímavé cvičení ve skutečnou obživu může být u mnoha studentů problém. Nejen kvůli velké chudobě zdejšího kraje, ale také kvůli místní zakořeněné mentalitě.

„Evropa a celá severozápadní kultura je založena na individualismu. Naopak africká kultura, to je komunitní myšlení. Soutěživost, rvavost nebo pýcha na udělanou práci tady prostě nejsou,“ uzavírá Lucie.


Zvětšit mapu: projekt mladých Češek pomáhá především na západě Zambie

autor: jpr
Spustit audio