Originální vojenské muzeum o výsadkářích otevřeli v Mladé Boleslavi

17. říjen 2012

Mladá Boleslav má unikátní vojenské muzeum. Nedávno ho otevřeli v bývalém krytu na Komenského náměstí. Muzeum je věnované výsadkářům a nese i jejich jméno.

Muzeum vybudoval Klub vojenské historie 8280 a 1. PTS Táborník Mladá Boleslav ve spolupráci s 601. skupinou speciálních sil z Prostějova a dalšími příznivci výsadkového vojska. Jeho originalitu oceňuje nejen mladoboleslavská veřejnost, ale i zástupci vojenských historických klubů.

Muzeum oceňuje i Miloš Kredba z Mladé Boleslavi, městský strážník, který doslova propadl vojenské historii, své zálibě se věnuje už dvacet let.

Leutnant Miloš Kredba (vlevo)

Muzeum nese název „Výsadkáři 8280“ - stejně jako název klubu obsahuje číslo 8280, které se odkazuje na krycí číslo útvaru. Záštitu nad celým projektem převzal ředitel Vojenského zpravodajství genpor. Ing. Ondrej Páleník.

A co muzeum nabízí? Návštěvníky například seznámí s vývojem uniforem, zbraní, nášivek, odznaků a dalšího materiálu používaného u jednotky od jejího vzniku v roce 1952, kdy byla založena jako 22. výsadková brigáda.

Muzeum „Výsadkáři 8280“ je otevřeno po telefonické domluvě (775 206 685) nebo během významných událostí (například jarmarky atd.).

autor: Jana Huzilová
Spustit audio