Opavský dopravní podnik čeká audit zaměřený na účetní podvody

16. říjen 2012

Kolem nuceného odchodu ředitele opavského dopravního podniku Hynka Woitka je stále horká půda. Rada města má sice námitky kvůli způsobu jeho odvolání, ale souhlasí s kritikou manažerských pochybení. Woitek se údajně nestaral o efektivní řízení městské firmy. Do sporu už vstoupili i politici a vznikla protestní petice.

Zuzana Nováková je jednou z necelých dvou set lidí, kteří podepsali petici proti odvolání Hynka Woitka po dvanácti letech z funkce ředitele dopravního podniku v Opavě.

„Jeden ze zástupců města dokonce řekl – pan ředitel je jeden ze dvou nejlepších v České republice, ale já jsem zvedl ruku pro jeho odvolání. Tak to jako mozek nebere,“ kroutí hlavou paní Nováková.

Mezitím se na radnici mimořádné schází městská rada. Předseda představenstva dopravní firmy Jan Kramný potvrdil, že Woitek selhal jako efektivní manažer a nebyl schopen plnit úkoly.

„Nevypracovával podklady pro rozhodování představenstva, jak je povinen. Představenstvo nemůže rozhodovat odpovědně ve chvíli, kdy tyto podklady nemá,“ dodal Kramný.

Okamžité odvolání bylo sice možná až příliš tvrdým opatřením, ale nutné bylo. V tom se opavští radní shodli. Namále mělo chvíli i samotné představenstvo.

„Ačkoli byla navržena i varianta odvolání představenstva MDPO, rada tento návrh neodsouhlasila,“ dodává mluvčí radnice Lada Dobrovolná.

A Jan Kramný po několikahodinovém jednání radních potvrdil další věc. Dopravní podnik čeká důkladná kontrola zaměřená mimo jiné na možné účetní podvody.

„Představenstvo musí trvat na tom, že z určitých náznaků a důvodných podezření je třeba provést ve společnosti forenzní audit,“ dodal Kramný.

Hynek Woitek nám nezvedá telefon, v obsáhlém písemném prohlášení ale odmítá, že by manažersky selhal. Naopak popisuje podezřelé zákulisní dohadování - třeba co se týče výběrových řízení.

Opavská opoziční ODS tuto kauzu označila jako skandál. Bude požadovat mimořádné jednání městského zastupitelstva.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu