19. října 2012

19. říjen 2012

Coetus: Entre tierras

Velmi zajímavý projekt vznikl před několika lety ve Španělsku: zpěvák, hudebník a specialista na lidové tradice Pyrenejského poloostrova Eliseo Parra se rozhodl, že lokální styly tentokrát zmapuje ne na základě melodií, ale rytmů, a sestavil kapelu Coetus složenou z velmi rozmanitých bicích nástrojů, k nimž se někdy přidávají hlasy.

Po velmi úspěšném prvním albu vzniklo letos druhé, Entre tierras, Mezi zeměmi. Sortiment perkusí sestavy Coetus pokrývá celý list papíru, skupina má v nabídce čtvercové tamburíny, chřestidla z kostí, a v repertoáru nechybí tance v atypických pěti osminových rytmech.

Ty, kdo iniciátora projektu, Eliseo Parru, znají jako odborníka na tradiční hudbu, určitě překvapí, že začínal v rockové kapele, pojmenované Mi Generacion, dle slavného hitu The Who. Později objevil jazz a hudbu Karibiku a až poté se dopracoval k lidové hudbě Španělska, kterou pak studoval a sbíral na vesnicích. Na albu Entre tierras, Mezi zeměmi, není jen hudba ze španělské pevniny, ale též z ostrovů.

Na album skupiny Coetus přispěla jako host zpěvačka Silvia Perez Cruz, která ve svých osmadvaceti letech překvapuje širokým stylovým záběrem, její stránky na MySpace ji zachycují v jazzovém repertoáru pianisty Billa Evanse i v živelných nahrávkách inspirovaných flamencem. Během 40 let trvající diktatury generála Franca se ve Španělsku rozšířila jako poetický protestsong. Jmenuje se Gallo rojo, Červený kohout, a přestože je chvílemi extrémně tichá, podílelo se na ní více než 10 bubeníků.

Výběr z obsahu CD:

Xiqueta meuaEl mandil de CarolinaAnda sol y ponte luegoLa molineraGallo rojoL'amor d'un jovenetMaría ramo de palmaNo voy solo no

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Eliseo Parra

Spustit audio